Σαν σήμερα: 16 Απριλίου 2003 η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση

advertisement

Ο βετεράνος συντηρητικός Γλαύκος Κληρίδης κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, στις 14 Φεβρουαρίου του 1993. Τις κέρδισε και στις 15 Φεβρουαρίου του 1998 και ανανέωσε για δεύτερη πενταετία τη θητεία του ως πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ενάμισι μήνα αργότερα, στις 30 Μαρτίου του 1998, η Κύπρος ξεκίνησε επίσημες διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήταν 9 Οκτωβρίου του 2002, όταν η αρμόδια επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Κύπρος και εννέα ακόμα χώρες πληρούν τους όρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος άλλωστε αναδεικνυόταν πρωταθλήτρια, έχοντας επιτύχει καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα κριτήρια, ενώ η Τουρκία έμενε απέξω. Ούτε καν ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν εξασφάλισε.

 

Για τους Τουρκοκύπριους το μήνυμα ήταν σαφέστερο: Ή θα επανενώνονταν με την ελεύθερη Κύπρο και θα έμπαιναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από τη σημαία του ενιαίου κράτους ή θα έμεναν απέξω. Για την ελεύθερη Κύπρο, πρόβλημα δεν υπήρχε.

Η δανική προεδρία είχε ετοιμάσει δυο κείμενα. Το ένα αφορούσε την Κύπρο με λυμένο το «πολιτικό πρόβλημα», το άλλο χωρίς λύση. Έτσι κι αλλιώς, η λύση του «πολιτικού προβλήματος» δεν αποτελούσε προϋπόθεση για την ένταξή της.

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2002, στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ισότιμο μέλος της, μαζί με τις Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Σλοβενία και Μάλτα. Το «πολιτικό πρόβλημα» αφέθηκε να επιλυθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου του 2003. Δε λύθηκε.

Όμως, στις 4.20 μετά το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, στις 16 Απριλίου 2003, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, που διαδέχτηκε τον Γλαύκο Κληρίδη στην προεδρία, υπέγραφε στη Στοά του Αττάλου την συνθήκη ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν και μετά από αυτόν υπέγραψαν οι ηγέτες των κρατών Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Σλοβενίας και Μάλτας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «των 15» έγινε «των 25».
historreport.gr