Ιταλία: Σε 852 ανέρχονται οι μετανάστες που διασώθηκαν το Σαββατοκύριακο

advertisement

Συνολικά 852 παράνομοι μετανάστες διεσώθησαν το Σαββατοκύριακο από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό στη νότια Μεσόγειο, ανακοίνωσε σήμερα το σώμα αυτό, προσθέτοντας ότι παρέδωσε στην αστυνομία έναν ύποπτο για παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στην Σικελία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκε αιφνιδίως ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην χώρα μέσω θαλάσσης. Ο επικεφαλής του ιταλικού πολεμικού ναυτικού αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η αυξημένη επίβλεψη της Μεσογείου ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να δοκιμάσουν επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.

Τον Οκτώβριο το ιταλικό πολεμικό ναυτικό τέθηκε επικεφαλής μιας ευρείας κλίμακας αποστολής περιπολίας, η οποία εξαπολύθηκε έπειτα από δύο ναυάγια που σημειώθηκαν —το ένα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, στο νοτιότερο άκρο της Ιταλίας και το άλλο ανοιχτά της Μάλτας— με τουλάχιστον 400 νεκρούς.

Την Παρασκευή η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 20.000 μετανάστες έχουν διασωθεί από το φθινόπωρο από το πολεμικό ναυτικό. Επίσης σημείωσε ότι από τον Ιανουάριο 18.500 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης, σε σύγκριση με τους σχεδόν 43.000 καθ’ όλη την διάρκεια του 2013.