Βιβλίο: Η ”Ιερουσαλήμ” σε μια ιστορική αναδρομή

advertisement

Ακολουθήστε την επική ιστορία 3000 χρόνων πίστης, σφαγών, φανατισμού και συνύπαρξης στην Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα των δύο λαών.

Ιερουσαλήμ ”ακυβέρνητη πολιτεία”, κατά τον Σεφέρη,η οικουμενική, η πρωτεύουσα δύο λαών, ο βωμός τριών πίστεων, ο τόπος της Ημέρας της Κρίσεως και το πεδίο μάχης της σημερινής σύγκρουσης των πολιτισμών. Η μόνη πόλη που υπάρχει δύο φορές – μία στον ουρανό και μία στη γη.

Πώς αυτή η μικρή γωνιά της γης έγινε η Ιερή Πόλη, το κέντρο του κόσμου και τώρα το κλειδί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Αντλώντας από καινούργια αρχεία αλλά κι από τη μελέτη ολόκληρης ζωής, ο Μοντεφιόρε αποκαλύπτει αυτή την πόλη που της αλλάζουν συνέχεια φυσιογνωμία οι πόλεμοι, οι έρωτες και οι αποκαλύψεις για άντρες και γυναίκες  -βασιλιάδες, αυτοκράτειρες,  προφήτες, ποιητές, άγιοι, κατακτητές, και πόρνες-  που δημιούργησαν, κατέστρεψαν, διαμόρφωσαν και κατέγραψαν την ιστορία της.

Από τον βασιλιά Δαβίδ μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα, από τη γέννηση του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, μέχρι την Ισραηλο-Παλαιστινιακή  σύρραξη, ο αναγνώστης παρακολουθεί την επική ιστορία 3000 χρόνων πίστης, σφαγών, φανατισμού και συνύπαρξης.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

 

Ο Σάιμον Σίμπαγκ Μοντεφιόρε γεννήθηκε το 1965 στο Λονδίνο. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Εκτός από την Ιερουσαλήμ έχει γράψει τα ιστορικά βιβλία Catherine the Great & Potemkin, Στάλιν: η αυλή του Κόκκινου Τσάρου (εκδ. Ποταμός, 2005), Young Stalin, για τα οποία έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ.

Έχει επίσης γράψει δύο μυθιστορήματα: Σασένκα (εκδόσεις Λιβάνη, 2012) και One Night in Winter. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα πέντε γλώσσες. Ασχολείται με τη δημοσιογραφία και είναι Εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας και Επισκέπτης Καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών στο ΠΑνεπιστήμιο του Μπάκινχαμ.Ζει στο Λονδίνο με τη γυναίκα του, τη μυθιστοριογράφο Σάντα Μοντεφιόρε, και τα δύο τους παιδιά.

Πληροφορίες:

Το βιβλίο “Ιερουσαλήμ” του Σάιμον Σίμπαγκ Μοντεφιόρε

κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Ωκεανίδα.