Σαν σήμερα: 14 Απριλίου 1849 η ουγγρική επανάσταση

advertisement

Ο επαναστατικός άνεμος που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1848 από το Παρίσι, σάρωσε την Ευρώπη κι έφτασε τον Απρίλιο στην Ουγγαρία. Εκεί, πήρε εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα, με τους Ούγγρους να ζητούν ανεξαρτησία.

Ψηφίστηκε η κατάργηση της φεουδαρχίας κι εκλέχτηκε εθνική κυβέρνηση. Οι επαναστάτες όμως αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν αυτονομία στην Κροατία. Αντίθετα, από την αρχή, θέλησαν να επιβάλουν εκεί την ουγγρική γλώσσα. Οι Βλάχοι της Τρανσυλβανίας κινήθηκαν εναντίον τους.

 

Ένα πανεθνικό συνέδριο των Σλάβων οργανώθηκε στο Ζάγκρεμπ, ενώ ο τοπάρχης της Κροατίας, Ελάσιτς, εκστράτευσε κι αυτός εναντίον της Ουγγαρίας. Σαν να μην έφταναν οι δυνάμεις αυτές, οι Ρώσοι αποφάσισαν πως ήταν ώρα να τιμήσουν τη συμμετοχή τους στην Ιερή Συμμαχία κι έστειλαν κι αυτοί στρατό.

Στις 14 Απριλίου 1849, η Ουγγαρία διακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Αυστρία με πρώτο ηγέτη τον Λούις Κόσουτ. Όταν έφτασαν στην περιοχή και τα αυστριακά στρατεύματα, το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να μετατρέψουν την Ουγγαρία σε καμένη γη.

Οι ηγέτες της επανάστασης είτε εκτελέστηκαν είτε δολοφονήθηκαν. Ο στρατιωτικός νόμος επανέφερε την περιοχή στην προηγούμενη κατάσταση. Με τροποποιήσεις προς το χειρότερο: Ένα συμβούλιο ανέλαβε να διοικεί τις ουγγρικές κομητείες καθώς το κράτος έπαψε να υπάρχει.

Οι δημόσιες υπηρεσίες στελεχώθηκαν με Γερμανούς, Τσέχους και Πολωνούς που αναφέρονταν στο συμβούλιο αυτό. Κι ο στρατός ανέλαβε την είσπραξη των φόρων. Μόλις το 1866 η χώρα μπόρεσε να αυτονομηθεί από την Αυστρία υπό το στέμμα των Αψβούργων.
historyreport.gr