Σαν σήμερα: 11 Απριλίου 1713 η συνθήκη της Ουτρέχτης

advertisement

Ο πόλεμος για τη διαδοχή της Ισπανίας ξέσπασε στα 1702. Αντίπαλοι οι Γαλλία και Ισπανία, από τη μια, και η υπόλοιπη Ευρώπη δυτικά της Πολωνίας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, από την άλλη πλευρά.

Κράτησε δέκα χρόνια και στη διάρκειά του έγιναν φοβερές σφαγές. Μόνο στη μάχη του Μαλμπλακέ (1709) σκοτώθηκαν σε μια μέρα 12.000 Γάλλοι και 22.000 αντίπαλοί τους. Στις αρχές Αυγούστου 1705, οι Άγγλοι κυρίευσαν το Γιβραλτάρ. Δυο χρόνια αργότερα, ένωσαν στο ίδιο σκήπτρο τη Σκοτία, ενώ οι Γάλλοι έχασαν ό,τι κατείχαν στην Ιταλία.

Η Γαλλία έφτασε στα όρια της φτώχειας. Στο εσωτερικό της, πρώτα οι ουγενότοι (1702) κι έπειτα οι χωρικοί άρχισαν εξεγέρσεις. Αναζητώντας χρήματα, ο Λουδοβίκος έφτασε να φορολογεί γάμους και βαπτίσεις. Ο λαός υπέφερε. Το ένα δέκατο του πληθυσμού ήταν ζητιάνοι και τα εννέα δέκατα φτωχοί. Οι περιγραφές μιλούν για ζωντανούς σκελετούς, ανθρώπους ρακένδυτους που ζούσαν σε καλύβες. Καθώς όλοι πολεμούσαν, η γη έμενε ακαλλιέργητη. Ο φοβερός χειμώνας του 1708 – 9 ήλθε να συμπληρώσει την καταστροφή. Τα πάντα πάγωσαν.

 

Σχεδόν όλα τα νεογέννητα πέθαναν. Φυσικά, δε συνέβη το ίδιο και με το μωρό που γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1709 και που έμελλε να ανέβει στον θρόνο ως Λουδοβίκος ΙΕ’. Στους τοίχους του Παρισιού εμφανίζονταν συνθήματα κατά του βασιλιά με τη λέξη Ραβαγιάκ (ο Φραγκίσκος Ραβαγιάκ δολοφόνησε, στα 1610, τον βασιλιά Ερρίκο Δ’).

Όμως, ο Λουδοβίκος χρειαζόταν χρήματα για τον πόλεμο. Επέβαλε φορολογία 10% σε όλα τα εισοδήματα, προσθέτοντάς την σ’ αυτές που ήδη υπήρχαν. Οι μαυραγορίτες έκρυβαν τα λιγοστά τρόφιμα. Η Λυών επαναστάτησε. Πάνω από 30.000 χωρικοί πολιόρκησαν την Καόρ. Εξεγέρσεις συγκλόνισαν το Κερσί και το Περιγκόρ. Οι χωρικοί κυρίευαν τους πύργους των ευγενών. Έξω από τα ανάκτορα, ζητιάνευε ακόμη και το προσωπικό που ενωνόταν με τα πλήθη των πεινασμένων εξαπολύοντας κατάρες εναντίον του βασιλιά.

Όμως, και οι αντίπαλοι είχαν εξαντληθεί. Στα 1711, η βασίλισσα Άννα της Αγγλίας πρότεινε ειρήνη. Την ίδια χρονιά, πέθανε ο Ιωσήφ της Αυστρίας, ενώ ο διάδοχός του, Κάρολος ΣΤ’ των Αψβούργων, ήταν ικανοποιημένος με τα κέρδη της αυτοκρατορίας. Οι διαβουλεύσεις κράτησαν καιρό. Στις 11 Απριλίου 1713, υπογράφτηκε η συνθήκη της Ουτρέχτης: Ειρήνη για 26 χρόνια.

Η Αγγλία βγήκε από τον πόλεμο μεγάλη ναυτική δύναμη, σε βάρος της Ολλανδίας. Και η Αυστρία έγινε η μεγάλη δύναμη στη στεριά προσαρτώντας Μιλάνο, Σικελία, Νεάπολη, Βέλγιο. Ταπεινωμένος, έχοντας χάσει την όρεξή του, ενεργούμενο ενός Ιησουΐτη, ο Λουδοβίκος ΙΔ’ πέθανε μέσα σε φριχτούς πόνους, την 1η Σεπτεμβρίου 1715. Ερειπωμένη, η Γαλλία βάδιζε αναπόφευκτα προς την επανάσταση του 1789.
historyreport.gr