Καλάβρυτα:Ξεκινάει το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου

advertisement

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή του Σχολικού Συμβούλου της 9ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, το 12/Θ Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Καλαβρύτων, συνδιοργανώνoυν με την Επιστημονική Εταιρεία “European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο” και το Δήμο Καλαβρύτων, το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου.

 

Το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου θα διεξαχθεί στη Μαθητική Εστία του Δήμου Καλαβρύτων στις 10,11 και 12 Απριλίου 2014.

 

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής αποτελεί η διεύρυνση της διασύνδεσης των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σχολικό Ραδιόφωνο στα πρότυπα της δικτυακής εργασίας καθώς επίσης και η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η διάχυση των καλών πρακτικών που αναπτύσσονται από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

 

Το Ευρωπαϊκό Σχολικό Ραδιόφωνο, το οποίο φιλοξενείται στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα του Σχολικού Δικτύου, αποτελεί μια πρωτοποριακή δράση, η οποία αγκαλιάστηκε θερμά από τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσω των πολιτιστικών τους προγραμμάτων. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τη φιλοσοφία του ραδιοφώνου, ψυχαγωγούνται και επικοινωνούν αλλά και οι εκπαιδευτικοί αποκτούν ένα πολύπλευρο εκπαιδευτικό εργαλείο για την ανάπτυξη του λόγου, της κριτικής ικανότητας, της συνεργασίας.

 

Για πρώτη φορά, με αφορμή την ανάληψη του συντονισμού της δράσης από το Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων και την εκπαιδευτικό κ. Τούλιου Ευτυχία, τα σχολεία εργάστηκαν βάσει ενός κοινού σχεδίου εργασίας πολιτιστικού προγράμματος, που αναπτύχθηκε από την υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων Α/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας, Δρ. Ανδρεάννα Κουφού και το Σχολικό Σύμβουλο της 9ης Περιφέρειας Π.Ε. Αχαΐας, κ. Βαλμά Θεοφάνη και το οποίο πλαισίωσε εκπαιδευτικά την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών.

 

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος στα πλαίσια της διοργάνωσης δήλωσε τα εξής: «Η κοινωνία του 21ου αιώνα χαρακτηρίζεται από την επικράτηση της επικοινωνιακής τεχνολογίας. Τα Μέσα δεν αποτελούν πλέον μόνο πηγή άντλησης πληροφοριών. Παράγουν, διαχειρίζονται και συνδιαμορφώνουν την πληροφορία σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ βρίσκουν ευρύτατη εφαρμογή σε διάφορες διαστάσεις του κοινωνικού πλαισίου.

 

Η επιρροή που ασκούν στην αποτύπωση της πραγματικότητας και στη νοηματοδότηση της δημόσιας ζωής, αναπτύσσεται σε τέτοιο βαθμό ώστε δε θα ήταν υπερβολή να αναφερθούμε στον “πολιτισμό της επικοινωνίας”. Στο πλαίσιο αυτό η εκπαίδευση διεκδικεί το δικό της ρόλο και αξιοποιεί κάθε καινοτόμα πρωτοβουλία με σκοπό τη διαμόρφωση ενεργών και ενημερωμένων πολιτών.

 

Το Μαθητικό ραδιόφωνο εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία η οποία προωθεί το σχολείο ως πολιτιστικό σύστημα που καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και την έκφραση. Πρόκειται για ένα καινοτόμο και ιδιαίτερα σημαντικό, πολιτιστικό πρόγραμμα, με πολλαπλά οφέλη για την εκπαιδευτική κοινότητα. Το μαθητικό ραδιόφωνο ως γνωστικό εργαλείο δίνει το βήμα στους μαθητές να προβάλλουν αξιόλογες δράσεις και πολιτιστικά «προϊόντα», ενθαρρύνοντας παράλληλα την κοινωνικοποίηση, την ισότιμη συμμετοχή, το συνεργατικό πνεύμα, την ομαδικότητα και τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Ανάλογες δράσεις μάς κάνουν περήφανους και μας βρίσκουν πάντα αρωγούς, γιατί συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας, ενώ συγχρόνως ενισχύουν και καλλιεργούν την κριτική στάση των μαθητών απέναντι στην πληροφορία.»

 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, οι διοργανωτές ευχαριστούν για την πολύτιμη υποστήριξη την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις και φορείς των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Αχαΐας τους κάτωθι:

 

Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

 

Αθλητική Ένωση Καλαβρύτων

 

Κέντρο Παιδιού Νεολαίας & Άθλησης Δήμου Καλαβρύτων

 

Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας

 

Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Περιφέρειας Καλαβρύτων

 

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου & Γυμνασίου Καλαβρύτων

 

Ένωση Ξενοδόχων & Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων,

 

ΕΑΣ Καλαβρύτων,

 

Κατάστημα Καλαβρύτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ Μπέκιος Γ. Πορετσάνος Κ.

 

Εταιρία real Greek Feta

 

Ενοικιαζόμενες κατοικίες «ΠΥΡΓΟΣ ΓΕΡΟΔΗΜΟΥ»

 

Αρτοζαχαροπλαστεία ¨ ΚΟΥΤΡΟΠΟΥΛΟΣ”, Αίγιο.

 

*Η έναρξη του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 10/4/2014 στις 18.00 και περιλαμβάνει συνάντηση γνωριμίας στην Μαθητική Εστία των Καλαβρύτων, περιήγηση στην έκθεση πόστερ των σχολείων, μουσικό καλωσόρισμα με τραγούδια Χατζιδάκι και θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Καλαβρυτινός παραδοσιακός γάμος» με μαθητές της β΄τάξης του Δημοτικού σχολείου Καλαβρύτων.

 

Ακολουθεί αναλαυτικά το πρόγραμμα των επόμενων δύο ημερών.

 

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

 

Κεντρική εκδήλωση Φεστιβάλ

 

Προεδρείο: Παναγόπουλος Θεοδόσης, Διευθυντής Γυμνασίου Καλαβρύτων, Μαγκαφάς Νικόλαος, Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, Βαφειάδης Αναστάσιος, Εκπαιδευτικός- Ιδρυτικό Μέλος European School Radio

 

09.30- 9.50 Έναρξη-“Ραδιο-φωνική Μουσική” από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Μπαμπαράκου Γεωργίου

 

9:50-10:00 Χαιρετισμοί από τους επίσημους προσκεκλημένους της εκδήλωσης

 

10.00-10.20 Εισηγήσεις από Σχ. Σύμβουλο, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Α/θμιας Εκπ/σης Αχαίας και Ιδρυτικό Μέλος του European School Radio

 

10.20 -10.40 Χαιρετισμοί μέσω skype από τα ευρωπαϊκά σχολεία – Παρουσίαση βίντεο σχετικά με τη συμμετοχή τους

 

10:40-11:30 Παρουσίαση δράσεων των ραδιοφωνικών ομάδων από τους μαθητές της Α/θμιας & Β/θμιας

 

10:40-10:50 Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων- Τμήμα Α2, Εκπαιδευτικός Θεοδοσίου Δωροθέα, “Λαϊκό Παραμύθι του τόπου μου ραδιοφωνικά”

 

10:50-11:00 Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων- Τμήμα Ε2, Εκπαιδευτικός Γαντζούδη Σταυρούλα, “Ταξιδεύοντας ραδιοφωνικά με τον Ήλιο τον Ηλιάτορα”

 

11:00-11:10 49ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, Εκπαιδευτικοί Χιώτη Μαρία-Παπαμιχαήλ Κυριακή, “Το 49 μικροφωνίζει”

 

11:10-11:20 Γυμνάσιο Καλαβρύτων, Εκπαιδευτικός Τσουρούτη Πηνελόπη, “Μάνος Χατζιδάκις, ο Μουσικάνθρωπος”

 

11:20-11:30 ΓΕΛ Καμπάνη Κιλκίς, Εκπαιδευτικός Βαφειάδης Αναστάσιος, “T.G.I.F.”

 

11:30-12.00 Διάλειμμα για καφέ- δεκατιανό

 

12:00-13.00 Παρουσίαση δράσεων (συνέχεια)

 

Προεδρείο: Βαλμάς Θεοφάνης, Σχολικός Σύμβουλος 9ης περιφέρειας Π.Ε Αχαΐας, Κουφού Ανδρεάννα, υπεύθυνη Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων Α/Θμιας Εκ/σης Αχαΐας, Χατζηκαμάρη Παναγιώτα, εκπαιδευτικός- Ιδρυτικό Μέλος του European School Radio

 

12:00-12:10 10ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, Εκπαιδευτικός Τζίτζη Ναταλία, “Time voyagers” στο Μαθητικό Ραδιόφωνο

 

12:10-12:20 Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων- Τμήμα ΣΤ2, Εκπαιδευτικός Τούλιου Ευτυχία, “Ταξίδι των ΚΑΛΑ, ΒΡΥ-τε ΤΑ όλα με το ESR”

 

12:20-12:30 Γυμνάσιο Καλαβρύτων, Εκπαιδευτικός Σύψα Πολυνίκη, “Τέχνες και μαθηματικά στο ραδιόφωνο”

 

12:30-12:40 ΓΕΛ Βραχναιικων, Εκπαιδευτικός Σοφίας Θωμάς, “Βραχνιάσαμε με το ESR”

 

12:40-12:50 Γυμνάσιο Βραχναιίκων, Εκπαιδευτικός Χριστακούδης Χρήστος, “Η ώρα του κώδικα στο Radio Viral”

 

12:50-13:00 4ο ΓΕΛ Πετρούπολης, Εκπαιδευτικός Λιβιεράτου Μαρία, “Βίντεο του 4ου ΓΕΛ Πετρούπολης”

 

13:00-13:10 2ο ΓΕΛ Κιλκίς, Εκπαιδευτικός Γενιτζές Αναγνώστης, “Τα ραδιοφωνιτζάκια του 2ου ΓΕΛ Κιλκίς”

 

13:10-13:20 3ο ΓΕΛ Πύργου, Εκπαιδευτικός Γιωτόπουλος Γεώργιος, “Ο Πολιτισμός μας είναι η δύναμή μας”

 

13:20-13:25 Χαιρετισμός μέσω skype από το Ειδικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

 

13:25-13:30 Χαιρετισμός μέσω skype από το 5ο ΓΕΛ Πάτρας

 

13:30-13:35 Χαιρετισμός μέσω skype από το ΕΠΑΛ Κοζάνης

 

14.00-15.30 Διάλειμμα για γεύμα

 

15.30-16.30 Ομάδες εργασίας με θέμα το μαθητικό ραδιόφωνο (πρόγραμμα, ενίσχυση του ρόλου των μαθητών, είδη εκπομπών, τεχνικές για δημιουργία εκπομπών, τι αποκομίσαμε ως μαθητές και εκπαιδευτικοί από την εμπλοκή μας με το μαθητικό ραδιόφωνο, Γιατί θα το προτείναμε στην εκπαιδευτική κοινότητα, Προβλήματα δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, Προτάσεις βελτίωσης και εξέλιξης.)

 

16:30-16.45 Διάλειμμα για καφέ

 

Προεδρείο: Γενιτζές Αναγνώστης, εκπαιδευτικός- ιδρυτικό μέλος του European School Radio, Τούλιου Ευτυχία, εκπαιδευτικός του Δημ. Σχολείου Καλαβρύτων, συντονιστικού σχολείου για το European School Radio , Γιαγκούλης Νικόλαος, εκπαιδευτικός ιδρυτικό μέλος του European School Radio

 

16:45-17:30

 

α) Ανοιχτή συζήτηση μαθητών-εκπαιδευτικών για το παρόν και το μέλλον του μαθητικού ραδιοφώνου (προβλήματα και προτάσεις-προοπτικές). Παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ομάδων εργασίας.

 

β) προετοιμασία ζωντανής εκπομπής από ραδιοφωνικές ομάδες

 

17:30-17:40 ΓΕΛ Ασκληπιείου, Εκπαιδευτικός Θεοδώρου Ανθή, “Παίζουμε Επίδαυρο”

 

17:40-17:50 10ου Δημοτικό Σχολείο Χανίων, Εκπαιδευτικός Βορεινάκη Ελένη, “Το 10ο Χανίων κάνει ραδιόφωνο… και πάει Καλάβρυτα”

 

17:50-18:00 Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών, Εκπαιδευτικός Μπακόπουλος Νικόλαος, “Ράδιο Πειραματική Συχνότητα- Ένα παραμύθι”

 

18:00- 18:30 Κυνήγι χαμένου θησαυρού στα Καλάβρυτα (β’ φάση διαγωνισμού)

 

18:00 – 19:00 Ζωντανή εκπομπή από τους μαθητές του φεστιβάλ.

 

19:00-20:30 Εκδήλωση λήξης με Συναυλία από τα μουσικά μαθητικά και νεανικά σχήματα.

 

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

 

9.30-10.30 Συζήτηση με επαγγελματίες ραδιοφωνικούς παραγωγούς και δημοσιογράφους της Αχαΐας για τη λειτουργία, το ρόλο και τις τεχνικές του ραδιοφώνου και των ΜΜΕ ευρύτερα.

 

10:30-11:00 Κλείσιμο- συμπεράσματα

 

11:30 Εκδρομή- ξενάγηση στα αξιοθέατα των Καλαβρύτων

 

Συντονιστική επιτροπή

 

Βαλμάς Θεοφάνης, Σχολικός Σύμβουλος 9ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αχαίας

 

Γενιτζές Αναγνώστης, Εκπαιδευτικός ΠΕ19 2ου ΓΕΛ Κιλκίς- Ιδρυτικό Μέλος European School Radio

 

Κουφού Ανδρεάννα, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης ΠΕ Αχαίας

 

Μαγκαφάς Νικόλαος , Αντιδήμαρχος Δήμου Καλαβρύτων

 

Παναγόπουλος Θεοδόσης, Διευθυντής Γυμνασίου Καλαβρύτων

 

Τούλιου Ευτυχία, Εκπαιδευτικός ΠΕ70 Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων

 

Τσεκούρα Ουρανία, Εκπαιδευτικός ΠΕ60- Εκπρόσωπος ΠΔΕΔΕ

 

Χαλμούκης Θεόδωρος, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων

 

Γραμματειακή Υποστήριξη

 

Αποστολοπούλου Ασήμω, Εκπαιδευτικός ΠΕ70 Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων

 

Μέξα Αθανασία, εργαζόμενη σε πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα του Δήμου Καλαβρύτων

 

Παπαϊωάννου Δήμητρα, Εκπαιδευτικός ΠΕ70 Δημοτικού Σχολείου Κλειτορίας

 

Σφυρή Πολυξένη, Εκπαιδευτικός ΠΕ70 Δημοτικού Σχολείου Κλειτορίας

 

Χριστοδουλοπούλου Κωνσταντίνα, εργαζόμενη σε πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα του Δήμου Καλαβρύτωn

 

Ψαρολόγου Θωμαίς, Εκπαιδευτικός ΠΕ70 Δημοτικού Σχολείου Κλειτορίας.