Και επισήμως τέλος το πλαφόν στα φάρμακα! Συνταγογραφούν και πάλι ελεύθερα οι γιατροί

advertisement

Χωρίς περιορισμούς μπορούν ξανά να γράφουν συνταγές φαρμάκων οι γιατροί όλης της χώρας μετά την απόφαση του ΣτΕ που ήρε το πλαφόν που είχε εφαρμόσει ο Άδωνις Γεωργιάδης για λόγους προστασίας δημόσιας υγείας.

 

Παρότι η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε εδώ και λίγες ημέρες ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε αλλάξει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογραφησης με συνέπεια οι γιατροί να μην μπορούν και πάλι να χορηγούν συνταγές ελεύθερα.

Ωστόσο όπως ανακοινώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών τελικώς το μέτρο ανεστάλη από τον ΕΟΠΥΥ καθώς « η Διοίκηση συμμορφώθηκε και πλέον δεν ισχύει το παράνομο αυτό μέτρο».

 

Να σημειωθεί ότι το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων επισήμως είχε αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 15 Ιανουαρίου με στόχο από την πλευρά του υπουργείου Υγείας να περιορισθεί όπως όπως η φαρμακευτική δαπάνη. Ιατρικοί Σύλλογοι, Ενώσεις αλλά και ομάδες γιατρών είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να αρθεί το μέτρο το οποίο προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών και ειδικά των βαριά πασχόντων.

 

Μάλιστα πολλοί ασθενείς με βαριά νοσήματα αναγκάζονταν να αγοράζουν τα πανάκριβα φάρμακα από την τσέπη τους ή στην χειρότερη περίπτωση να μην τα λαμβάνουν καθόλου με σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή τους.

 

Μετά από πολλές πιέσεις και διαμαρτυρίες ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε εφαρμόσει εξαιρέσεις για συγκεκριμένες ομάδες γιατρών δημιουργώντας ωστόσο γιατρούς πολλών ταχυτήτων.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ για άρση του μέτρου εξετάζονται νέες ρυθμίσεις για τον περιορισμό της συνταγογράφησης.