Σαν σήμερα: 9 Απριλίου 1563 ο Φρανσουά Ραμπελέ

advertisement

Πότε Βενεδικτίνος μοναχός και πότε γιατρός, ο βαθιά ουμανιστής Φρανσουά Ραμπελέ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1494, σε μια εποχή που τα ελληνικά θεωρούνταν «αιρετική γλώσσα».

Παρ’ όλα αυτά, έμαθε ελληνικά αλλά και λατινικά και εβραϊκά και αγάπησε την ελληνική κλασική φιλολογία.

 

Τα αριστουργηματικά μυθιστορήματά του, «Γαργαντούας και Πανταγκριέλ», απλώνονται σε τέσσερα βιβλία που εκδόθηκαν σε διαφορετικές εποχές και αποτελούν εξοντωτική σάτιρα των συνηθειών της εποχής του αλλά και των κοσμοκρατορικών επιδιώξεων του βασιλιά Καρόλου Κουίντου της Ισπανίας και Γερμανίας.

Από αυτά, «Η ανεκτίμητη ζωή του μεγάλου Γαργαντούα» κυκλοφόρησε γύρω στα 1533. Φρόντισε να έχει ισχυρούς προστάτες, πολιτικούς και εκκλησιαστικούς, που τον γλίτωσαν από πολλές περιπέτειες αλλά, στα 1543, πέθαναν οι πιο ισχυροί από τους άνδρες που τον προστάτευαν.

Σχεδόν αμέσως, τα έργα του γνώρισαν την αποδοκιμασία των θεολόγων της Σορβόννης και την καταδίκη από το «κοινοβούλιο».

Αναζήτησε την προστασία της Μαργαρίτας της Ναβάρας, πήρε άδεια να συνεχίσει να εκδίδει βιβλία και κυκλοφόρησε το τρίτο με τις περιπέτειες του Πανταγκριέλ, το οποίο όμως καταδικάστηκε αμέσως από τη Σορβόννη και απαγορεύτηκε από το «κοινοβούλιο».

Οι προστάτες του φρόντισαν να αρθεί η απαγόρευση. Το τέταρτο βιβλίο τυπώθηκε το 1548. Ο Ραμπελέ έζησε ακόμα πέντε χρόνια, προκαλώντας.

Πέθανε στις 9 Απριλίου 1553.
historyreport.gr