Η έκθεση μίας ζωγράφου που αγάπησε την Άνδρο

advertisement

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη σε ένα εύπορο κοσμοπολίτικο περιβάλλον, ταξίδεψε στην Ευρώπη, συναναστράφηκε στον Μεσοπόλεμο στο Παρίσι με όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες της εποχής και πέρασε τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια της ζωής της στην Άνδρο. Ο λόγος για την Αμερικανή ζωγράφο, Μπέτι Ράιαν (1914-2003).

 

 

«Ήταν ζήτημα χρόνου να βρω το μέρος που ταιριάζει στην εικόνα που είχα για το πού πρέπει να ζήσω. Το βρήκα. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Και αυτός ο έρωτας μεγάλωνε στα είκοσι πέντε αυτά χρόνια που είχα παντρευτεί αυτό το σπίτι σ’ έναν ψηλό λόφο στην Άνδρο… Αυτά τα τελευταία χρόνια ήταν τα καλύτερα», έχει πει σε ανύποπτο χρόνο η Ράιαν για το αγαπημένο της νησί, το οποίο επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το 1933, και έμεινε αρκετούς μήνες.

 

Γοητευμένη από τη χώρα μας έφυγε με σκοπό να επιστρέψει, πράγμα που έκανε στη δεκαετία του 1960. Πήγε πρώτα στην Αθήνα και έπειτα στα Χανιά για να καταλήξει στην Άνδρο όπου έζησε ζωγραφίζοντας ως το 2002 όταν αναχώρησε για τις ΗΠΑ. Φεύγοντας δώρισε πολλά από τα έργα της, την αλληλογραφία της και άλλα προσωπικά της αντικείμενα στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη της Άνδρου. Η Ράιαν πέθανε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2003.

 

Με την συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από την γέννησή της, οι φίλοι της διοργανώνουν έκθεση με έργα της, που φιλοξενείται από τις 6 Απριλίου έως 26 Μαΐου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο.

 

Τα έργα, ελαιογραφίες, ακουαρέλες και σχέδια, ανήκουν, τα περισσότερα, στην περίοδο που η Ράιαν έζησε στην Άνδρο. Τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι το χρώμα, οι καθαρές φόρμες, η μουσικότητα, η λυρικότητα, μια ονειρική πραγματικότητα και η σιωπή.

 

Οι ελαιογραφίες της είναι εμπνευσμένες από την Άνδρο, την κοιλάδα στα Απατούρια και τα σπίτια στον Άγιο Πέτρο. Απεικονίζουν το πραγματικό τοπίο με μια αίσθηση τάξης και αξιοπρέπειας και τα ζώα, που τόσο αγαπά, σκύλοι, γάτες, γάιδαροι έχουν τη δική τους οντότητα, που συχνά αντικαθιστά την ανάγκη της ανθρώπινης παρουσίας. Το φως της «βγαίνει μέσα από τη γη» και χαρίζει ηρεμία με τις γήινες αποχρώσεις του δίνοντας στον θεατή την αίσθηση ενός ονειρικού κόσμου που πηγάζει από εσωτερικές αναζητήσεις και πνευματική αρμονία και τον καθηλώνοντάς τον με την απλότητα και τη σιωπή πού αποπνέει.

 

Η έκθεση με τίτλο «Το χρώμα της σιωπής. Η ζωγράφος Betty Ryan και η Άνδρος» εγκαινιάζεται την Κυριακή 6 Απριλίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο.

 

 

Διάρκεια έκθεσης: 6 Απριλίου ως 26 Μαΐου.

 

Ωρες λειτουργίας: Δε.-Σαβ.: 10.00 π.μ. ως 2.00 μ.μ. και 6.00 μ.μ. ως 8.00 μ.μ. Κυρ.: 10.00 π.μ. ως 2.00 μ.μ. Τρ. κλειστά.

 

Από τις 4 Ιουλίου ως τις 13 Αυγούστου μεγάλο μέρος της έκθεσης θα παρουσιάζεται στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη-Κτίριο Κυδωνιέως στη Χώρα Ανδρου.