Στο πόδι τα νοσοκομεία για τις διαθεσιμότητες των οδηγών. Πως θα μεταφέρονται ασθενείς, υλικά

advertisement

Φόβους ότι μετά τη διαθεσιμότητα των οδηγών θα έρθουν οι απολύσεις ώστε να γίνουν συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες εκφράζουν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων. Σύμφωνα μάλιστα με το Σωματείο των Εργαζομένων του Ευαγγελισμού το κέρδος θα είναι μεγάλο δεδομένου ότι μόνο για τη μεταφορά μίας φιάλης αίματος το κόστος είναι 20ευρώ ενώ καθημερινά μεταφέρονται τουλάχιστον 100 φιάλες.

 

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού Ηλίας Σιώρας: «Πάνω από 1000 οδηγοί πανελλαδικά οι οποίοι καλύπτουν πάγιες – διαρκείς κι επείγουσες ανάγκες, κρίσιμες για τη λειτουργία του νοσοκομείου (μεταφορά ασθενών, αίματος, οργάνων κ.λπ.), τίθενται σε διαθεσιμότητα και μάλιστα μερικοί για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες.

 

Αυτό ανοίγει τον δρόμο για μαζικές απολύσεις υγειονομικών και δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι επίκειται άμεση εκχώρηση των ανωτέρω λειτουργιών σε ιδιωτικές εταιρείες με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και ασφάλεια των υπηρεσιών καθώς και για το κόστος τους που θα μετακυλισθεί στους ασθενείς».

 

Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού θεωρούν δεδομένο ότι οι υπηρεσίες αυτές θα δοθούν σε ιδιώτες καθώς όπως σημειώνει το Σωματείο του Ευαγγελισμού: « Ήδη από την παράσταση που έγινε στη Διοίκηση του Ευαγγελισμού έγινε ολοφάνερο ότι οι ανάγκες σε μετακινήσεις που έκαναν οι οδηγοί του Ευαγγελισμού θα εκχωρηθούν σε ιδιωτική εταιρεία (γνωστή από παλιά με παρόμοιες δραστηριότητες) με τεράστιο κόστος για το νοσοκομείο και τους ασθενείς».

 

Και το ζήτημα είναι ότι στο μεσοδιάστημα της διαθεσιμότητας τα νοσοκομεία θα βρεθούν στον αέρα καθώς φαίνεται πως οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν με τη μεταφορά οδηγών από το ΕΚΑΒ δεδομένου ότι δεν επαρκούν. Άλλωστε οι οδηγοί των νοσοκομείων μεταφέρουν από ασθενείς μέχρι τρόφιμα, υγειονομικά υλικά αλλά και άλλα είδη κρίσιμα για τη λειτουργία του ΕΣΥ.