Βιβλίο: Βραβείο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου στην Ελένη Σαραντίτη

advertisement

Προχθες Τετάρτη 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα / IBBY) βράβευσε ένα βιβλίο των Εκδόσεων Πατάκη, στο πλαίσιο των ετήσιων Βραβείων του Κύκλου για τα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2013.

Η Ελένη Σαραντίτη για το βιβλίο της ”Η Χαρούλα στους εφτά ουρανούς” απέσπασε το βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού ή νεανικού μυθιστορήματος.

 

Για τη βράβευσή της η Ελένη Σαραντίτη δήλωσε:

Στο έργο μου «Η Χαρούλα στους εφτά ουρανούς» εμφανίζονται διαρκώς η αγάπη, η φιλία, η αλληλεγγύη και η πίστη στον άνθρωπο και στα έργα του, πετώντας και κελαηδώντας στις σελίδες του σαν εξαίσια, εκθαμβωτικά πουλιά. Αυτό δίνει στο βιβλίο πραότητα και καθαρότητα. Αγάπησα την ηρωίδα μου, τη Χαρούλα, σαν παιδί μου? σαν κόρη μου.

Η Χαρούλα, φίλη της αφηγήτριας του βιβλίου –Ειρήνη το όνομά της– ήταν πλάσμα σπάνιο που εμφανίστηκε στη μικρή λακωνική πολιτεία φορτωμένη έναν σάκο ξεβαμμένο, κι έλαμψε η βεράντα του σπιτιού που θα τη στέγαζε. Σπίτι φίλων. Ο ναυτικός πατέρας, η μητέρα, ο αδελφός της έφηβης Θεσσαλονικιάς Χαρούλας είχαν απαχθεί, μαζί με το πλοίο στο οποίο επέβαιναν, από Σομαλούς πειρατές. Η φιλική οικογένεια που τη φιλοξένησε της πρόσφερε όχι μόνο μια τεράστια αγκαλιά, αλλά και την καρδιά της.

Το άξιζε βέβαια, πρόσωπο χαριτωμένο, γεμάτο αισθήματα. Γράφω σχετικώς στο βιβλίο μου: «Η κοπελίτσα που μας ήλθε από μακριά ήταν προικισμένη με την ομορφιά, την ηρεμία και την πραότητα που έχουν οι νεαρές αγίες στις τοιχογραφίες των παλιών, εγκαταλειμμένων εκκλησιών της Μεγαχώρας.

Κάτι στα ολάνοιχτα στρογγυλά τους μάτια, κάτι στον πτυχωτό, παιδικό λαιμό, τα μια ιδέα αχτένιστα μαλλιά τους, τα αφράτα δάχτυλα των χεριών, οι γυμνοί και δυνατοί καρποί, κι άλλα ακόμη κάνουν τις σεπτές αγίες να δείχνουν έφηβες κοπελίτσες. Ανοιχτές και καλόκαρδες. Έτοιμες για φιλίες και για θυσίες». Σε αυτές έμοιαζε η Χαρούλα. Για μένα τελικώς, και για όσον καιρό γράφοντας την είχα εμπρός μου, ήταν του ρόδου μοσκοβόλημα. Ο ανθός των ημερών μου.

Έτσι η χαρά μου είναι διπλή, με τη βράβευση από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και τους αναγνώστες, του βιβλίου μου: Βραβεύτηκε ένα καλογραμμένο –πιστεύω– βιβλίο, αλλά βραβεύτηκαν και τα ωραία, θερμά, πολύτιμα, ιδίως για τις μέρες μας, αισθήματα. Και επίσης εκείνο το λαμπρό αισθητικό και συγκινητικό εξώφυλλο της Φωτεινής Στεφανίδη που εικονίζει το ψυχικό κάλλος της Χαρούλας.