Σεισμός 8,2 Ρίχτερ και τσουνάμι χτύπησε τη Χιλή

advertisement

Ενας ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τα ανοικτά των ακτών της Χιλής, την Τρίτη, κοντά στο χερσαίο πεδίο εξόρυξης λιθίου στα βόρεια της χώρας κοντά στην περιοχή της πόλης Ικουίκουε.

Ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους πέντε, ανάμεσά τους και μια γυναίκα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση των Αρχών.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά από τον σεισμό των 8,2 βαθμών που έπληξε τις βόρειες ακτές της Χιλής το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Cooperativa ο κυβερνήτης της περιοχής Ικίκε, κοντά στα σύνορα με το Περού, ο Γκονζάλο Πριέτο.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε 86 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ικουίκουε.

Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται μόλις 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή.

Η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε υποδομές και σπίτια ούτε αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί ή θάνατοι.

Λίγη ώρα μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού παλιρροϊκό κύμα χτύπησε τις βόρειες ακτές της Χιλής όπως ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό της χώρας. Το πολεμικό ναυτικό της Χιλής δεν έδωσε άλλες πληροφορίες.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τσουνάμι που εξέδωσε αμέσως προειδοποιητικό σήμα κινδύνου για το σύνολο των ακτών της Λατινικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό μετρήθηκε η “δημιουργία” τσουνάμι που έφτανε τα 2 μέτρα σε ύψος.

Το κέντρο εκτάκτων αναγκών της Χιλής ζήτησε αμέσως την «προληπτική εκκένωση» της βόρειας ακτής της χώρας, μετά από τον ισχυρότατο σεισμό κοντά στο πεδίο εξόρυξης στην πόλη Ικουίκουε.

«Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε απολύτως ομαλά» δήλωσε ο δήμαρχος της Αντοφαγκάστα, μιας πόλης 600.000 κατοίκων περίπου 1.850 χιλιόμετρα στα βόρεια του Σαντιάγκο.

Οι αρχές στο Περού προχώρησαν στην εκκένωση των κοινοτήτων στη νότια παράκτια περιοχή της Ίκα μετέδωσε το τοπικό ραδιόφωνο.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ακτές μας και να προετοιμαστούμε», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στο λογαριασμό του στο Twitter.

Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τσουνάμι ανέφερε ότι το παλιρροϊκό κύμα στις πιο κοντινές περιοχές με το επίκεντρο του σεισμού μπορεί να είναι καταστροφικό και εξαιρετικά απειλητικό στις πιο απομακρυσμένες παράκτιες περιοχές.

«Ένας σεισμός αυτού του μεγέθους έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα καταστροφικό τσουνάμι που μπορεί να χτυπήσει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές μέσα σε λίγες ώρες», αναφέρει η προειδοποίηση του κέντρου αντιμετώπισης τσουνάμι στη Χαβάη.

Δείτε τη στιγμή που ήχησαν οι σειρήνες