Εκταμιεύονται 8,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Με δόσεις η δόση και προαπαιτούμενα

advertisement

Ντράγκι: “Ο πόνος ήταν πολύς, αλλά αποδίδει”
Με θετικές αναφορές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα τη δόση των 8,3 δισ. ευρώ.

Ζήτησε, όμως, ταυτόχρονα, να εφαρμοστεί πιστά το υφιστάμενο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και παρέπεμψε τη συζήτηση για την ανάγκη ή όχι ενός νέου δανείου στον επόμενο έλεγχο από την τρόικα, ο οποίος αναμένεται να αρχίσει το καλοκαίρι. Με δεδομένο, πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα χρηματοδοτικού κενού για τους επόμενους 12 μήνες.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος των εργασιών του Eurogroup, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισήμανε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι που ολοκληρώθηκε ο 4ος έλεγχος της τρόικας και υπάρχει θετικό αποτέλεσμα» ανακοινώνοντας ότι η χώρα θα λάβει ποσό 8,3 δισ. ευρώ σε 3 δόσεις.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η πρώτη δόση (ύψους 6,3 δισ. ευρώ) θα δοθεί στα τέλη Απριλίου, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που έχει η Ελλάδα τον Μάιο σε λήξεις ομολόγων. Στη συνέχεια, θα υπάρξουν άλλες δύο δόσεις (1 δισ. ευρώ κάθε μια), οι οποίες θα εκταμιευτούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν οι έξι προαπαιτούμενες δράσεις ανά δόση.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου προς τη χώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης να μην λάβει άλλο δάνειο και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να μοιραστεί αυτή την αισιοδοξία. Είπε, ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την τρόικα ότι το Πρόγραμμα είναι χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες.

Πρόσθεσε, όμως, ότι τώρα πρέπει να συγκεντρωθεί η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα και το όλο ζήτημα θα επανεξεταστεί στον επόμενο έλεγχο. Ενώ, σχετικά με τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, παρέπεμψε στην ανακοίνωση της Eurostat για την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό δεν είναι του παρόντος.

“Ωραία πόλη η Αθήνα, αλλά ο επόμενος έλεγχος να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα”

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο ζήτημα της ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η μόνη οδός για να ενισχυθεί η απασχόληση. Δήλωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας και σημείωσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση το συγκεκριμένο σχέδιο μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες. Και, πρόσθεσε, ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα σε ό,τι αφορά αυτό το σχέδιο.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος, Όλι Ρεν, αναγνώρισε, όπως, είπε, τις προσπάθειες των Ελλήνων τα τελευταία τέσσερα χρόνια και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο επόμενος έλεγχος «θα ολοκληρωθεί κανονικά και δεν θα χρειαστεί να φτάσουν τα Χριστούγεννα, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα είναι μία πολύ ωραία πόλη».

Επίσης, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και αναμένεται να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και να αυξηθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση. Για να γίνει αυτό, όμως, επισήμανε, θα πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και να διατηρηθούν τα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που υπέφερε πολλά, αλλά βλέπει τώρα τα πρώτα αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι «ο πόνος ήταν πολύς, αλλά αποδίδει». Πρόσθεσε, ότι απαιτούνται και άλλες μεταρρυθμίσεις και η πλήρης εφαρμογή τους, για να μην ανατραπεί η πρόοδος που υπάρχει.

Ενώ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι ο μηχανισμός είναι έτοιμος για την εκταμίευση των 8,3 δισ. ευρώ, εφόσον υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα.

Σημειώνεται, ότι, αναφορικά με το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο μετά την ψήφισή του, ο κ. Ρεν υποστήριξε ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που εξετάζονται αυτήν τη στιγμή από την τρόικα, αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν περιμένω σημαντικές αλλαγές».

Στουρνάρας: “Χάρη στις θυσίες του λαού, μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη”

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει είναι πολύ σημαντικές και έχουν σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και τώρα θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό τον δρόμο, ενώ θα πρέπει να ενδυναμώσουμε και τις προσπάθειες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, σε δηλώσεις του από το Ζάππειο.

Σε ερώτηση, εάν πιστεύει πως θα μπορέσει Ελλάδα να βγει στις αγορές, πριν τις ευρωεκλογές, ανέφερε ότι κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα θα είναι δυνατό να βγει στις διεθνείς αγορές και πρόσθεσε ότι για τη χρονική στιγμή που θα γίνει αυτό θα αποφασίσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης, ο Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση για μια παλαιότερη δήλωση που είχε κάνει και έλεγε καλό κουράγιο στην Ελλάδα όταν έμπαινε στο μνημόνιο, απάντησε ότι δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν και ότι τώρα η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανάφερε ότι χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, από δω και πέρα, μπορούμε να μιλάμε στο Eurogroup για οικονομική ανάπτυξη, όταν εδώ και τέσσερα χρόνια μιλούσαμε μόνο για δημοσιονομική σταθεροποίηση. Επίσης, πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό θέμα το οποίο θα συζητηθεί σε ένα από τα επόμενα Eurogroup, θα αφορά το χρέος