Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

advertisement

Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων, κυρίως των νέων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά από σύσκεψη υπό την προεδρία του στο υπουργείο Εργασίας, θέτοντας το κρίσιμο αυτό θέμα ως κυβερνητική προτεραιότητα για το 2014.

 

Το αρμόδιο υπουργείο αναλαμβάνει την υλοποίηση σχεδίου με τρεις πυλώνες για τη δημιουργία 440.000 ευκαιριών απασχόλησης, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.

 

Οι δράσεις αυτές στηρίζονται σε τρεις πυλώνες. Τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, το πρόγραμμα «εγγυήσεων για τη νεολαία» (Youth Guarantee), και την αξιοποίηση και των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε ύπουλο εχθρός της κοινωνίας της ανεργία που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε:

– Κίνητρα σε νέους αγρότες

Οι μισοί από τους σημερινούς άνεργους – αγρότες θα έχουν δυνατότητα επιμόρφωσης και απασχόλησης μέσα στην τρέχουσα διετία.

Προβλήματα συνταξιοδότησης

«Προχωράμε σε σειρά από καίριες μεταρρυθμίσεις που λύνουν το μακροχρόνιο πρόβλημα συνταξιοδότησης με το πρόγραμμα “ΑΤΛΑΣ”. Όλα τα ένσημα θα υπάρχουν συγκεντρωμένα και οι ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης θα καταργηθεί η θεώρηση βιβλιαρίων υγείας. Η σύνταξη θα βγαίνει αμέσως χωρίς τρέξιμο και πλήρης. Το πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ ως το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο κατά 50% και πλήρως λειτουργικό από τα μέσα του 2015» είπε ο κ. Σαμαράς.

Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

– Παράταση κατά ένα έτος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέργων με 50 ένσημα αντί 100 που χρειαζόταν

– Συνταξιοδότηση αγροτών από τον ΟΓΑ στα 62 έτη

– ΕΚΑΣ σε αναπήρους σε ποσοστό πάνω από 80%