Ζημιές και σε αρχαία εκθέματα στην Κεφαλονιά

advertisement

Στο Ληξούρι και σε ακόμα τρία χωριά εντοπίζονται οι κυριότερες ζημιές από τον σεισμό που έπληξε την Κυριακή την Κεφαλονιά. Μάλιστα το ένα από τα χωριά, ο Αθέρας, αποφασίστηκε να εκκενωθεί λόγω των κατολισθήσεων.

Σημαντικές είναι οι ζημιές που υπέστησαν τα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου στο Αργοστόλι. Οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του φαινομένου.

Στο νησί έχουν σπεύσει περίπου 60 μηχανικοί του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (νυν Κτιριακές Υποδομές) και περίπου 30 μηχανικοί από το Τεχνικό Επιμελητήριο (από την Αθήνα και την Πάτρα).

 

Οπως αναφέρουν στην «Κ» ο γ.γ. Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος και ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Νικήτας Παπαδόπουλος, χθες πραγματοποιήθηκαν 150 έλεγχοι σε κατοικίες στην περιοχή του Ληξουρίου (κρίθηκε μη κατοικήσιμο το 60%) και σε 50 στο Αργοστόλι (μη κατοικήσιμο το 25%). «Γενικά, τα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα άντεξαν, καθώς οι ζημιές εντοπίζονται στις παλαιές κατασκευές», λέει ο κ. Σιμόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Πολιτισμού, σημαντικές ζημιές υπέστησαν και εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου στο Αργοστόλι, καθώς πολλά αγγεία έπεσαν από τη θέση τους. Επίσης καταγράφηκε κατάρρευση σε τμήμα του κάστρου του Αγίου Γεωργίου και μικρότερες ζημιές σε διάφορα βυζαντινά μνημεία (Αγία Θέκλα, Φανερωμένη, Αγιος Δημήτριος κ.ά.). Ευτυχώς ανέπαφη παρέμεινε η υπό αναστήλωση γέφυρα Ντε Μποσέ.

Ηδη χθες έφθασε στο νησί ένα πρώτο κλιμάκιο αρχαιολόγων, που θα εκτιμήσει τις ζημιές στο μουσείο και στα μνημεία του νησιού, ενώ σήμερα θα ακολουθήσει και δεύτερο