Σαν σήμερα: 29 Ιανουαρίου 1963 «Η πεταλούδα μου: Μια ελεγεία»

advertisement

Πλησίαζε τα 50 του, όταν πήρε το πρώτο βραβείο Πούλιτζερ για την ποίηση (1923). Στα επόμενα δεκαεννέα χρόνια, το κέρδισε ακόμα τρεις φορές. Ο Ρόμπερτ Φροστ γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1874, στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στα 12, έμεινε ορφανός από πατέρα. Η μητέρα του μετακόμισε στους γονείς της, στη Μασαχουσέτη όπου ο Ρόμπερτ και η αδελφή του συνέχισαν τις σπουδές τους.
Τέλειωσε το λύκειο με άριστα και βαθιά ερωτευμένος με την Έλινορ, αδελφή ψυχή στο πάθος του για την ποίηση. Μόνο που οι δρόμοι τους χώρισαν καθώς αυτός έπρεπε να συνεχίσει σ’ ένα κολέγιο και εκείνη σε άλλο πανεπιστήμιο.
Στα 1895, με δημοσιευμένο το ποίημά του «Η πεταλούδα μου: Μια ελεγεία», ο Ρόμπερτ πήγε να τη βρει. Παντρεύτηκαν.

Η ποίηση όμως δεν μπορούσε να τους θρέψει. Και ειδικά η ποίησή του παραήταν προχωρημένη για την εποχή.

Για να ζήσουν, έδιναν μαθήματα και δούλευαν ένα αγρόκτημα που νοίκιασαν. Στα επόμενα χρόνια, απέκτησαν έξι παιδιά. Επέζησαν ένας γιος και τρεις κόρες. Ο Ρόμπερτ συνέχισε να γράφει, χωρίς να βρίσκει εκδότη.

Στα 1912, σχεδόν σαράντα χρόνων, έκανε το μεγάλο άλμα. Μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αγγλία. Τον υποδέχτηκε ο ποιητής, Έζρα Πάουντ, αναγνωρισμένος ήδη. Τον επόμενο χρόνο (1913), η πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή του Ρόμπερτ Φροστ κοσμούσε τα αγγλικά βιβλιοπωλεία. Στα 1914, και η δεύτερη. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα, ο Φροστ είχε αποκτήσει τη φήμη ενός μεγάλου πρωτοποριακού ποιητή.

Ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος τον έπεισε να γυρίσει στην Αμερική. Ήταν πια καταξιωμένος. Οι εκδότες διαγωνίζονταν ποιος θα τον κερδίσει. Παρ’ όλα αυτά, οι εισπράξεις δεν μπορούσαν να τον ζήσουν. Ούτε το μικρό αγρόκτημα που αγόρασε. Συμπλήρωνε το εισόδημά του με ομιλίες και μαθήματα. Στα 1923, τιμήθηκε με Πούλιτζερ.

Στα 1930, με δεύτερο. Στα 1936 και στα 1942 με άλλα δύο. Διακρίσεις και τιμές τον ακολουθούσαν. Κορυφαία, η πρόσκληση να διαβάσει ένα ποίημά του στην ορκωμοσία του προέδρου Τζον Κένεντι, στα 1961.

Δυο χρόνια αργότερα, στις 29 Ιανουαρίου 1963, πέθανε.

Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν η «Μαρτυρία ενός παιδιού» (1913), το «New Hampshire» (1923) και «Δέντρο μάρτυρας» (1942).
historyreport.gr