Δυτική Ελλάδα: Άρχισε η συζήτηση για τη Διαφάνεια στη διαχείριση κοινοτικών πόρων στην Περιφέρεια

advertisement

Πρώτη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας άνοιξε τη συζήτηση για τη Διαφάνεια στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων που αποτελεί και βασική προτεραιότητα της νέας Προγραμματικής Περιόδου.

«Το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το επερχόμενο ΣΕΣ 2014-2020 είναι πολύτιμα εργαλεία για την ανάκαμψη της Περιφέρειάς μας, καθώς αποτελούν άμεσες και εγγυημένες πηγές χρηματοδότησης, δημιουργούν θέσεις εργασίας τόσο για την κατασκευή των έργων όσο και για τη μετέπειτα λειτουργία τους, στηρίζουν την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα και διαμορφώνουν ένα υγιές αναπτυξιακό περιβάλλον».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε προς όλους τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους φορείς, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα, από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, με θέμα: «Πορεία Υλοποίησης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δ.Ε.Π.Ι.Ν. 2007- 2013, Κανόνες Ελέγχου και Διαφάνειας».

«Ευθύνη όλων των Φορέων Διαχείρισης είναι να προχωρήσουμε τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να ενισχυθεί η υπεραξία της περιοχής αλλά και η κοινωνική συνοχή, και όλα αυτά με διαφάνεια και ανοικτά προς τον πολίτη. Η χώρα μας είναι για έκτη συνεχή χρονιά σε βαθιά ύφεση, η κοινωνία μας δοκιμάζεται σκληρά και κινείται οριακά, άρα έχουμε όλοι μας την ευθύνη να δώσουμε ρεαλιστικές απαντήσεις. Αυτό που έχουμε ως πολιτική βούληση, προσωπικά εγώ και η Διαχειριστική, είναι όλα τα νέα έργα που θα ενταχθούν στο ΣΕΣ 2014-2020, να υπηρετούν ένα τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο. Θέλουμε έργα που θα υπηρετούν μια τοπική, αναπτυξιακή φιλοσοφία, το ένα θα συμπληρώνει το άλλο και η συνολική υποδομή να δίνει μια αναπτυξιακή υπεραξία στην περιοχή μας. Και αυτό περιμένουμε και από όλους τους υπόλοιπους δικαιούχους του Σ.Ε.Σ., Δήμους, Πανεπιστήμια, Επιχειρηματίες, Φορείς κ.λ.π.» υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας.

Αρχικά ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που έχουν υλοποιηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, σημειώνοντας πως το ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) θα βασίζεται στα Περιφερειακά Προγράμματα και όλα τα έργα που θα ενταχθούν θα ανταποκρίνονται στον κοινό στόχο που υπάρχει για ολοκληρωμένες και αναπτυξιακές παρεμβάσεις στην Περιφέρειά μας.

Παράλληλα, προσέθεσε δύο ακόμη νέα στοιχεία που λαμβάνονται πλέον υπόψιν και αυτά είναι η Καινοτομία και η Έξυπνη Εξειδίκευση, δηλαδή η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία και κατ’ επέκταση την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, όπως επίσης και η δημιουργία της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου, η οποία εφαρμόζει νέες πολιτικές σε συγκεκριμένους και στοχευμένους άξονες.

Κλείνοντας, ο Απόστολος Κατσιφάρας μίλησε για τη διαφάνεια στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων και των μεγάλων έργων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που πρέπει να μας κάνει πιο υπεύθυνους είναι το πώς διαχειριζόμαστε τα έργα και πως αυτά φθάνουν σε επίπεδο αναγκών και αξιολόγησης στον πολίτη. Θέλουμε κανόνες και διαφάνεια στη διαχείριση των έργων ΕΣΠΑ. Έτσι στέλνουμε ένα μήνυμα ότι σεβόμαστε και ταυτόχρονα κατευθύνουμε το κάθε ευρώ με τον καλύτερο και πιο διαφανή τρόπο στην κοινωνία και τους πολίτες».

«Η γνώμη σας, γνώση μας»: Λειτουργεί η Υπηρεσία Υποδοχής Προτάσεων για Διαφάνεια

Από σήμερα ξεκίνησε κανονικά τη λειτουργία της για το κοινό και όλους τους φορείς, η ιστοσελίδα www.pde.gov.gr/your-opinion, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από μερικούς μήνες όταν και πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Περιφέρειας για την Διαφάνεια.

Πρόκειται για μία Υπηρεσία Υποδοχής Προτάσεων για τη Διαφάνεια, όπου πολίτες και φορείς θα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις που συμβάλλουν στη διαφάνεια και τη μείωση της γραφειοκρατίας ώστε η Περιφέρειά μας είτε να τις ενσωματώνει στη λειτουργία της, είτε να τις περιλαμβάνει στις προτάσεις της για την τροποποίηση της Νομοθεσίας.

Την παρουσίαση της ιστοσελίδας έκανε η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, η οποία και ανέφερε πως πρόκειται για «ένα δημιουργικό εργαλείο, όχι ένα κυτίο παραπόνων, για να γνωρίζει η Περιφέρεια ποια είναι τα θέματα που απασχολούν τους φορείς και τους πολίτες. Αφορά τις δράσεις διαφάνειας και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Έχει τυποποιηθεί η μορφή για να γίνεται καλύτερη αξιολόγηση, ενώ θα παρουσιάζονται και τα στατιστικά στοιχεία αυτών που θα είναι διαθέσιμα και στο κοινό» και κλείνοντας κάλεσε όλους να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της Περιφέρειας.

Τη σημερινή εκδήλωση χαιρέτισε και ο Γενικός Διευθυντής Διοίκησης, Ελέγχου Προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, του Υπουργείου Οικονομικών Βασίλειος Κατριβέσης, ενώ μίλησαν η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Άλκηστις Σταθοπούλου με θέμα «Πορεία Υλοποίησης Ε.Π. ΔΕΠΙΝ και Προβλήματα», τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Αρχής Πληρωμής ΚΠΣ, Κοινοτικών Πρωτοβουλιών & Ταμείου Συνοχής, ο Δημήτρης Σουσούνης με θέμα «Συγχρηματοδοτούμενα Έργα και Απάτη» και τον Διευθυντή της 51ης Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ελέγχου των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος με θέμα «Οι κανόνες για την καταπολέμηση της απάτης σε βάρος του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, Οικονομικών Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Αριστομένης Συγκελάκης, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, και οι Δήμαρχοι Αιγιάλειας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, Πύργου Γεράσιμος Παρασκευόπουλος, Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς, Ανδραβίδας – Κυλλήνης Δημήτριος Αρβανίτης, Ερυμάνθου Αθανάσιος Καρπής, Πηνειού Αλέξης Καστρινός.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων που έθεσαν τα ζητήματα της γραφειοκρατίας και της διαφάνειας και όλοι μαζί δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν προκειμένου να επιλυθούν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται.

Καταχειροκροτήθηκε το βίντεο για τα έργα

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημερίδας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το βίντεο στο οποίο και αναδεικνύονται με τον πιο καθαρό και περιγραφικό τρόπο όλα τα έργα που υλοποιήθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία, καθώς και ο αντίκτυπος που έχουν όλα αυτά στην καθημερινότητα των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το βίντεο αυτό που δημιουργήθηκε για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα έργα ΕΣΠΑ (ΔΕΠΙΝ 2007-2013), έχει ως κεντρικό μήνυμα «Η Ευρώπη μας, η Περιφέρειά μας, η Οικογένειά μας», είναι διάρκειας 8,5 λεπτών και δημιουργήθηκε από δύο συμπολίτες μας τον Παναγιώτη Φαφούτη και τον Γιώργο Κασιώνη.