Βιβλίο: Τι έκανε ο Χεμινγουέι στην Κίνα;

advertisement

Το δεύτερο κύμα νέων εκδόσεων έρχεται σε λίγες εβδομάδες στα βιβλιοπωλεία. Εμείς από την πλούσια βιβλιοπαραγωγή του επόμενου εξαμήνου, ξεχωρίσαμε από το εκδοτικό πρόγραμμα του Κέδρου, ένα βιβλίο με ξεχωριστό ενδιαφέρον:

«Ο «Χεμινγουέι στην Κίνα» του Πίτερ Μορέιρα, σε μετάφραση του Ίωνα Παπασπύρου, φωτίζει μια άγνωστη αλλά συναρπαστική σελίδα της περιπετειώδους ζωής του σπουδαίου λογοτέχνη.
«Ο Έρνεστ Χεμινγουέι κι η Μάρθα Γκέλχορν, ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια των αμερικανικών γραμμάτων, δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για το τι θα ανακάλυπταν όταν αποφάσισαν να ταξιδέψουν στο Χονγκ Κονγκ, στην ηπειρωτική Κίνα και στη Βιρμανία, το 1941.

Σκοπός τους ήταν να καλύψουν δημοσιογραφικά τον Σινο-ιαπωνικό πόλεμο, συνδυάζοντας την αποστολή τους με ένα ρομαντικό μήνα του μέλιτος στην Άπω Ανατολή.

Αυτό που τελικά ανακάλυψαν ήταν ένας πολύχρωμος κόσμος σε αναβρασμό, γεμάτος από δικτάτορες, μεθυσμένους δημοσιογράφους, τυχοδιώκτες, απατεώνες, ήρωες και κοσμικούς τύπους. Όπως αποδείχτηκε, το ταξίδι αυτό  αποτέλεσε την αρχή του τέλους για το γάμο τους.

Το βιβλίο του Πίτερ Μορέιρα είναι το πρώτο που επιχειρεί να ρίξει φως σε μια ανεξερεύνητη περίοδο της περιπετειώδους ζωής του Έρνεστ Χεμινγουέι. Γραμμένο σαν μυθιστόρημα, ακολουθεί τα βήματα δυο ανθρώπων με υπερτροφικά Εγώ στις περιπλανήσεις και στα ρεπορτάζ τους στην εμπόλεμη ζώνη, μια περιοχή επικίνδυνη και συνάμα εξωτική. Η ίδια η ζωή του Έρνεστ Χεμινγουέι είναι εξίσου μυθιστορηματική με εκείνη των πιο συναρπαστικών ηρώων στην ιστορία της λογοτεχνίας».  

Πληροφορίες:
«Ο Χεμινγουέι στην Κίνα» του Πίτερ Μορέιρα,
μετάφραση: Ίων Παπασπύρου θα κυκλοφορήσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο
από τις εκδόσεις Κέδρος.

φωτό:Ο Έρνεστ Χεμινγουέι μαζί με τη σύζυγό του Μάρθα Γκέλχορν ποζάρει μαζί με τον στρατηγό Γιου Χανμού, στην Κίνα, το 1941.