Με την πλάτη στον τοίχο ο Στουρνάρας στο Eurogroup

advertisement

Λίγες ώρες πριν το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως το βασικότερο ελληνικό επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις είναι η επιτυχημένη εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, και βέβαια το πρωτογενές πλεόνασμα.

 

”Ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελέστηκε καλύτερα από κάθε προσδοκία, γεγονός που μας επιτρέπει να ζητήσουμε μείωση των απαιτήσεων όσον αφορά την κάλυψη των κενών για την περίοδο 2015 – 2017” ήταν τα ακριβή λόγια του υπουργού Οικονομικών.

 

Όμως η ελληνική πλευρά είναι ”ανοιχτή” και σε ένα κρισιμότατο ζήτημα, στην υλοποίηση δηλαδή των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

 

Σίγουρο θεωρείται πως ο Στουρνάρας θα πιεσθεί τόσο για νέα μόνιμα μέτρα που θα πρέπει να καλύψουν την τρύπα 700 εκατ. ευρώ από την απόφαση του ΣτΕ για τις αποδοχές των ενστόλων,και των δικαστών, όσο και για το κενό του 2015 που η τρόικα το ανεβάζει στα 3 δισ. ευρώ.

 

Όλα αυτά θα πρέπει να απαντηθούν ώστε να επιστρέψει η τρόικα και να πάρουμε τις δόσεις ώστε να μην φτάσουμε σε στάση πληρωμών, από τη λήξη μεγάλης παρτίδας ομολόγων πριν τις ευρωεκλογές.