Κινηματογραφική λέσχη: ”Gloria”για σήμερα Δευτέρα 27/1/2014

advertisement

Σκηνοθεσία: Σεμπαστιάν Λέλιο
Σενάριο: Γκονζάλο Μάζα
Ηθοποιοί: Παουλίνα Γκαρσία, Σέρχιο Ερνάντεζ

Χώρα: Χιλή (Έγχρωμη)
Διάρκεια: 110΄

Α’ Προβολή:     Ώρα 6.00 μ.μ.
Β’ Προβολή:     Ώρα 8.15 μ.μ.
Γ’ Προβολή:     Ώρα 10.30 μ.μ.

Διακρίσεις:
– Φεστιβάλ Βερολίνου 2013
* Βραβείο “Αργυρή Άρκτος” Καλύτερη Ηθοποιός η Paulina Garcia
* Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στον Sebastian  Lelio
* Βραβείο από Guild of German Art House Cinemas στον Sebastian Lelio
– Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2012, Βραβείο “Films in Progress” στον Sebastian Lelio.
– Υποψήφιο για “Χρυσή Άρκτο” στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2013.

Η 58χρονη Γκλόρια ζει μόνη, έχοντας αραιή επαφή με τα δυο παιδιά της που έχουν πλέον φύγει από το σπίτι. Θα δημιουργήσει μια τρυφερή ερωτική σχέση με τον Ροδόλφο, έναν 65άρη πρώην aξιωματικό του ναυτικού, ο οποίος όμως έχει μια παράξενη εξάρτηση από την πρώην γυναίκα και τις δύο κόρες του.

Συγκινητικό και ισορροπημένο δραματικά πορτέτο μιας ολόκληρης κοινωνικής πραγματικότητας, μιας απελπισμένα δυναμικής γυναίκας, αλλά και όλων όσων “αθόρυβα διαβήκανε απ’ της ζωής την άκρη”.  Με σικάτη μελαγχολία, βαθιά κατανόηση και μια Παουλίνα Γκαρσία σε μια ερμηνεία που, χωρίς ίχνος μανιέρας, στοιχειώνει την οθόνη και δικαίως βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΤΣΗΣ

Η γυναικεία μοναξιά βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της θαυμάσιας χιλιανής ταινίας του Σεμπαστιάν Λέλιο
που δικαίως διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου στις αρχές του χρόνου με το βραβείο γυναικείας eρμηνείας για την Παουλίνα Γκαρσία.

 

Η Γκλόρια, την οποία υποδύεται όντως καταπληκτικά η Γκαρσία, μια μορφή του θεάτρου της Χιλής, είναι μια γυναίκα που έχει περάσει προ καιρού τα 50, βρίσκεται στη φάση που προσπαθεί να βρει νέες διεξόδους στη ζωή της. Είναι μητέρα, γιαγιά και χωρισμένη. Σιγά την πρωτοτυπία, θα πείτε! Και όμως, το σημείο στο οποίο η ταινία κάνει θαύματα είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας της Γκλόρια.

Είναι μια γυναίκα που χαίρεσαι να παρακολουθείς στις μικρές καθημερινές στιγμές της ή στις μεγάλες αλλαγές της ζωής της. Μια γυναίκα που αρνείται να βάλει λίγο νερό στο κρασί της, μια γυναίκα που τα θέλει όλα, μια γυναίκα που δεν σκύβει ποτέ το κεφάλι. Η Γκλόρια αναζητεί την επιβεβαίωση, θέλει να δείχνει όμορφη (ενώ δεν είναι και τόσο), θέλει να τα έχει καλά με τους δικούς της, δοκιμάζει «μαύρο».

Εναλλαγές συναισθημάτων και ψυχολογικές διακυμάνσεις προσθέτουν χυμούς σε έναν χαρακτήρα που πολύ απλά δεν βαριέσαι ποτέ να εξερευνείς. Η Γκλόρια θέλει να ζήσει αλλά όχι να υποκύψει. Ο σκηνοθέτης τη βάζει με όρεξη κάτω από το μικροσκόπιό του και ο θεατής με την ίδια όρεξη παρακολουθεί τα αποτελέσματα.

Επιπλέον η ταινία είναι υπόδειγμα ρυθμού. Μέσα σε 10 μόλις λεπτά έχουμε πάρει μια πληρέστατη εικόνα αυτής της γυναίκας και, παρ’ όλα αυτά, στα υπόλοιπα 90 λεπτά το φιλμ ποτέ δεν βαλτώνει. Αδημονούμε για την εξέλιξη και στο τέλος μένουμε χορτάτοι. O τρόπος με τον οποίο ο σκηνοθέτης, ο σεναριογράφος Γκονζάλο Μάζα αλλά και η ίδια η ηθοποιός έχουν «χτίσει» αυτή την ηρωίδα είναι για να διδάσκεται.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ

SEBASTIAN LELIO
Γεννήθηκε το 1974 στο Σαντιάγκο, Χιλή.
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
Gloria 2013, El año del tigre 2011, Navidad 2009, La sagrada familia 2005, Carga vital 2003, Ciudad de
maravillas 2002, Fragmentos urbanos 2002, Smog 2000,  Cuatro 1996, 4 1995.