Σαν σήμερα: 26 Ιανουαρίου 1500 η ανακάλυψη της Βραζιλίας

advertisement

Το «Πίντα» και το «Νίνα» ήταν τα δυο καράβια που συνόδευσαν το «Σάντα Μαρία» του Χριστόφορου Κολόμβου, όταν το 1492 σαλπάρισε από την Ισπανία σε αναζήτηση δυτικού θαλάσσιου δρόμου για τις Ινδίες.

Και τα δύο ανήκαν στην οικογένεια Πινζόν. Κυβερνήτης στο «Πίντα» ήταν ο Μάρτιν Αλόνσο Πινζόν με τιμονιέρη τον αδελφό, Φρανσίσκο. Του «Νίνα» κυβερνήτης ήταν ο τρίτος αδελφός, Βισέντε Γιάνες Πινζόν.

Ο Μάρτιν εγκατέλειψε την αποστολή αναζητώντας στην Κούβα χρυσάφι και μπαχαρικά για να ενωθεί πάλι μαζί της, λίγο καιρό αργότερα. Την εγκατέλειψε και δεύτερη φορά, όταν θέλησε να φτάσει πρώτος στην Ισπανία και να αναγγείλει τις ανακαλύψεις της αποστολής. Ο Κολόμβος, τον πρόλαβε. Ο Μάρτιν περιορίστηκε να ανακοινώσει τα ευρήματα από την εξερεύνηση της Κούβας. Πέθανε τον επόμενο χρόνο (1493).

Ο Βισέντε έμεινε κοντά στον Κολόμβο, σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Καθώς αποδείχτηκε ικανός εξερευνητής, ανέλαβε δική του αποστολή στα 1499. Στις 26 Ιανουαρίου 1500, ανακάλυψε τις ακτές της Βραζιλίας. Ονόμασε το ακρωτήριο που βρήκε, Σάντα Μαρία ντε λα Κονσολασιόν (Αγία Μαρία της Παρηγοριάς). Συνέχισε βορειοδυτικά, εξερεύνησε τις εκβολές του Αμαζόνιου κι έφτασε ως τη βορειοανατολική Βενεζουέλα.

 

Μόνο που η περιοχή ανήκε στη σφαίρα επιρροής της Πορτογαλίας καθώς, από το 1494, Ισπανοί και Πορτογάλοι είχαν μοιράσει τον νέο κόσμο. Οι ανακαλύψεις έπεσαν στο κενό. Η Βραζιλία «ανακαλύφθηκε» δεύτερη φορά, στις 22 Απριλίου του ίδιου χρόνου (1500) από τον Πορτογάλο Πέντρο Αλβαρέζ Καμπράλ που δήλωσε ότι την κατακτούσε για λογαριασμό του βασιλιά του.

Ο Βισέντε έκανε μερικά ακόμα ταξίδια στον νέο κόσμο, προσφέροντας στον βασιλιά του εμπορικά κέρδη. Τα ίχνη του χάνονται στα 1523. Οι ιστορικοί υποθέτουν ότι εκείνη τη χρονιά πέθανε.
historyreport.gr