Σαν σήμερα: 25 Ιανουαρίου 1882 η Βιρτζίνια Γουλφ

advertisement

Ο πατέρας της, σερ Λέσλι Στίφεν, προτίμησε να μη τη στείλει σχολείο και να τη διδάξει ο ίδιος στο σπίτι. Η Βιρτζίνια γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1882, στο Λονδίνο.

Ασχολήθηκε με την κριτική και με το γράψιμο και, στα 1912, παντρεύτηκε τον Λέοναρντ Γουλφ. Έγινε Βιρτζίνια Γουλφ και εξελίχτηκε σε σπουδαία συγγραφέα, εισάγοντας νέο τρόπο γραφής: Η πλοκή και η δράση δεν την ενδιέφεραν. Προσπαθούσε να κάνει αισθητή τη συνεχή ροή της εμπειρίας, την ασάφεια και το απροσδιόριστο του χαρακτήρα και τις εξωτερικές περιστάσεις όπως προσκρούουν στη συνείδηση.

 

Ενδιαφέρθηκε επίσης για τον τρόπο που ο χρόνος βιώνεται και ως ακολουθία ανόμοιων στιγμών και ως ροή των ετών και αιώνων.
Ο αναγνώστης ζει μέσα στο μυαλό των χαρακτήρων της από την παιδική ηλικία τους ως τα γηρατειά. Κύρια έργα της είναι «Η κυρία Ντελογουέι» (1925), «Περίπατος στον φάρο» (1927), «Τα κύματα» (1931) και «Τα χρόνια» (1937).
Στις 28 Μαρτίου 1941, μετά από μια κρίση που την οδήγησε σε κατάρρευση, αυτοκτόνησε.

Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, στα 1966, ένας ως τότε άσημος συγγραφέας, ο Έντουαρντ Άλμπι (γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1928), παρουσίασε το θεατρικό του έργο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ»: Ένας μεσήλικας καθηγητής, η γυναίκα του και ένα νεαρό ζευγάρι περνούν μια έντονη με τα κακόβουλα υπονοούμενα, προσβολές, ταπεινώσεις, προδοσίες, άγρια ευφυολογήματα και επώδυνες αποκαλύψεις. Το έργο κέρδισε την άμεση αναγνώριση και καθιέρωσε τον συγγραφέα που κέρδισε και το βραβείο Πούλιτζερ εκείνης της χρονιάς. Το ξανακέρδισε και στα 1975 όπως και στα 1991.
historyreport.gr