Σαν σήμερα: 24 Ιανουαρίου 1920 η απώλεια του Αμεντέο Μοντιλιάνι

advertisement

Χτυπημένος από τις στερήσεις, την πίκρα και τη μηνιγγίτιδα, ο Ιταλός ζωγράφος Αμεντέο Μοντιλιάνι πέθανε στο Παρίσι, στα 34 του χρόνια, στις 24 Ιανουαρίου 1920. Μη αντέχοντας τον χαμό του, η νεαρή σύντροφος της ζωής του, Ζαν Χεμπουτέρν, πήδηξε από το παράθυρο και σκοτώθηκε.

Η αναγνώριση και η δικαίωση ήρθαν πολύ αργότερα.

Παιδί φτωχών εβραίων, ο Αμεντέο Μοντιλιάνι γεννήθηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας, στις 12 Ιουλίου 1884. Νωρίς, τον χτύπησαν πλευρίτιδα και τύφος και τον ανάγκασαν να αφήσει το σχολείο. Εντυπωσιάστηκε με τα αναγεννησιακά έργα κι ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη γλυπτική, μελετώντας έργα στη Φλωρεντία και στη Βενετία, πριν να καταλήξει στο Παρίσι (1906).

 

Εκεί, επηρεάστηκε από τη ζωγραφική του Πολ Σεζάν, γνωρίστηκε με τους ποιητές Αντρέ Σαλμόν και Μαξ Ζακόμπ κι έγινε φίλος με τον Πάμπλο Πικάσο και τον Πολ Αλεξάντερ, εραστή της πρωτοποριακής ζωγραφικής, που ενδιαφέρθηκε να αγοράσει πίνακές του.

Η πρώτη του επαφή με το κοινό ήταν στα 1908, με τη συμμετοχή του σε ομαδική έκθεση. Ασχολήθηκε για λίγο με τη γλυπτική και το 1912 εξέθεσε δώδεκα προτομές αλλά σύντομα αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στη ζωγραφική. Ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος του δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα καθώς οι φίλοι του επιστρατεύτηκαν, οι πίνακές του δεν έβρισκαν αγοραστές κι ο πυρετός τον κατέτρεχε.

Το έριξε στο ποτό και στα ναρκωτικά. Ένας έμπορος έργων τέχνης κι ένας Πολωνός ποιητής τον λυπήθηκαν κι αγόρασαν έργα του. Στα τέλη του 1917, σε έκθεσή του στο Παρίσι, παρουσίασε μια σειρά γυμνών. Σήμερα, θεωρούνται από τα πιο σημαντικά του 20ού αιώνα.

Τότε (αρχές 1918), η αστυνομία εισέβαλε στην γκαλερί και την έκλεισε με αιτιολογία ότι οι πίνακες ήταν άσεμνοι. Τον ίδιο καιρό, ο Μοντιλιάνι γνωρίστηκε κι ερωτεύτηκε τη νεαρή ζωγράφο, Ζαν Χεμπουτέρν.

Πήγαν να ζήσουν στην Κυανή Ακτή κι αυτή ήταν η μοναδική χρονιά πραγματικής ευτυχίας για τον ζωγράφο. Τον Μάιο του 1919, γύρισαν στο Παρίσι. Η μηνιγγίτιδα τον χτύπησε αρχές του 1920.
historyreport.gr