Α. Χαροκόπος: Χωρίς σήμανση και διαγραμμίσεις Σχολεία και Εκπαιδευτικές μονάδες

advertisement

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Πατρέων, τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου και τους Δημοτικούς Σύμβουλους απέστειλε ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Χαροκόπος, με αφορμή την ελλιπή διαγράμμιση και σήμανση έξω από τα σχολεία, με κίνδυνο να σημειωθεί κάποιο ατύχημα.

Στην επιστολή του αναφέρει:

«Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί Συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Με λύπη μου παρατηρώ ότι οι μαθητές της Πάτρας σε πολλά σχολεία έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους καθώς οι περισσότερες σχολικές μονάδες δεν διαθέτουν ειδική σήμανση και διαγραμμίσεις. Έτσι, οι μαθητές πολλές φορές περνούν ανάμεσα στα αυτοκίνητα  ή  τρέχουν γρήγορα στο απέναντι πεζοδρόμιο ,όταν θεωρήσουν ότι προλαβαίνουν να το κάνουν, με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Αλλά επίσης βλέπω και άτομα με κινητικά προβλήματα να προσπαθούν να περάσουν και να προσμένουν στη καλή θέληση των οδηγών με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

Η κατάσταση που περιγράφω έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της έλλειψης διαβάσεων και σηματοδότησης έξω από αρκετά σχολεία και φροντιστήρια της Πάτρας. Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε ώρες αιχμής, όπως το μεσημέρι, όταν αποχωρούν από τις εκπαιδευτικές  μονάδες. Για παράδειγμα, υπάρχουν σχολεία και μεγάλα  φροντιστήρια σε κεντρικούς δρόμους, όπως στην οδό Μαιζώνος, καθώς επίσης και στην οδό Γούναρη και Αθανασίου Διάκου  που λόγω της μη επαρκούς σήμανσης σημειώνονται, κατά καιρούς, τροχαία ατυχήματα. Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι οι ασυνείδητοι οδηγοί που παρότι διέρχονται πλησίον σε εκπαιδευτικά ιδρύματα αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες.

Με τη σχετική μου επισήμανση παρακαλώ τη Δημοτικής Αρχή  να ενδιαφερθεί και να σχεδιάσει μια μελέτη με απώτερο σκοπό  να μπορούν να κινούνται με ασφάλεια οι μαθητές. Αυτό απαιτεί τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών μέσα από μια σειρά ενεργειών που μπορούν να γίνουν.

Για παράδειγμα ορισμένες από τις  εργασίες που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα είναι οι εξής: 1)κάθετη σήμανση ΚΟΚ, 2) οριζόντια σήμανση στο οδόστρωμα, 3) σήμανση διάβασης πεζών, 4) φωτεινός διπλός κίτρινος σηματοδότης, 4)προστατευτική μπάρα στην έξοδο του σχολείου, 5) σαμαράκια στο δρόμο.

Πρόκειται για ένα αναγκαίο έργο που θα βοηθήσει στην πρόληψη και διασφάλιση της υγείας και προστασίας των μαθητών έξω από τις σχολικές εγκαταστάσεις.

Είναι άκρως επικίνδυνο να μένουν αφύλαχτες οι σχολικές μονάδες και τα εκπαιδευτικά φροντιστήρια, κατ’ ουσία οι χώροι  που συναθροίζονται παιδιά.

Το κόστος για την ολοκλήρωση αυτού του έργου δεν είναι υψηλό, αντίθετα με ένα μικρό κονδύλι μπορούμε να προφυλάξουμε τους μαθητές από τους κινδύνους που ελλοχεύουν οι πολυσύχναστοι δρόμοι.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων

Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

Δυτικής Ελλάδας Νοτίων Ιονίων Νήσων

Χαροκόπος Αντώνης”