Σαν σήμερα: 23 Ιανουαρίου 1783 ο Ανρί Μπέιλ τα «μυθιστορήματα μαθητείας» ή…

advertisement

Ο Σταντάλ, από τους μεγαλύτερους  λογοτέχνες του κόσμου, γεννήθηκε στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας και το πραγματικό του όνομα ήταν Ανρί Μπέιλ. Έχασε σε μικρή ηλικία τη μητέρα του και διατήρησε άσχημες αναμνήσεις από το αυστηρό οικογενειακό του περιβάλλον.

Στοχαστής, λυρικός ανατόμος και χρονικογράφος της εποχής του, ο Σταντάλ ανανέωσε το μυθιστόρημα κρατώντας ίση απόσταση από τα δύο βασικά τότε ρεύματα· τις λυρικές υπερβολές των ρομαντικών και τις εξαντλητικές αναλύσεις των ρεαλιστών.

 

Ρομαντικός από κλίση προς τα βίαια πάθη, αναλύει με διαύγεια και μέτρο και κάποτε με ειρωνεία τους χαρακτήρες του. Παραγνωρισμένος στην εποχή του, απόκτησε φήμη μετά το θάνατό του.

Από το 1800 ως το 1814 υπηρέτησε στο στρατό του Ναπολέοντα. Από το 1814 έμεινε στο Μιλάνο και δημοσίευσε την Ιστορία της ζωγραφικής. Στο έργο Ρώμη, Νεάπολη, Φλωρεντία χρησιμοποιεί γιά πρώτη φορά το ψευδώνυμο Σταντάλ.

Το 1821 επιστρέφει στο Παρίσι και εκδίδει το Περί έρωτος και το Ρακίνας και Σαίξπηρ. Το 1829 είναι όμως, η χρονιά σταθμός στη συγγραφική του πορεία καθώς τότε κυκλοφορεί το αριστούργημα του, Το Κόκκινο και το Μαύρο.

Το 1830 διορίστηκε πρόξενος στην Τεργέστη και αργότερα στο λιμάνι Τσιβιταβέκια στην Ιταλία. Δεν σταμάτησε ποτέ να ταξιδεύει στην Ρώμη, στο Λονδίνο και τη Γαλλία. Το μοναστήρι της Πάρμας, Η ζωή του Ναπολέοντα, Η αυτοβιογραφία Λυσιέν Λεβέν είναι μερικά ακόμη αντιπροσωπευτικά έργα του. Πέθανε το 1842 στο Παρίσι από αποπληξία.