Σαν σήμερα: 22 Ιανουαρίου 1506 η πρώτη Cohors Pedestris Helvetiorum φτάνει στο Βατικανό

advertisement

Η Cohors Pedestris Helvetiorum a Sacra Custodia Pontificis, η Ελβετική Φρουρά όπως είναι περισσότερο γνωστή, είναι ένα στρατιωτικό σώμα 135 καθολικών Ελβετών πολιτών, οι οποίοι από το 16ο αιώνα έχουν αναλάβει τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας του εκάστοτε Πάπα.

Η ιστορία της «Ελβετικής Φρουράς» ξεκινάει το 15 αιώνα, όταν ο Πάπας Σίξτος Δ´(1471-1484), ο οποίος είχε και στο παρελθόν καταφύγει στις υπηρεσίες Ελβετών μισθοφόρων, έχτισε στη Via Pellegrino καταλύματα για τη μόνιμη εγκατάσταση των μισθοφόρων.

 

Η, λίγο ως πολύ, μόνιμη χρήση των υπηρεσιών των στρατιωτικών ικανοτήτων των Ελβετών άρχισε την εποχή του Πάπα Ιουλίου Β´, ο οποίος ως Καρδινάλιος Giuliano della Rovere είχε διατελέσει επίσκοπος Λοζάνης και γνωρίζοντας καλά την ιδιοσυγκρασία των Ελβετών, ζήτησε από την Ελβετία να του αποστείλει 200 στρατιώτες ως προσωπική του φρουρά.

Έκτοτε η «Ελβετική Φρουρά» υπηρετεί πιστά για 500 χρόνια το Βατικανό και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της ιταλικής πρωτεύουσας, στα όρια της οποίας, ως γνωστόν, ευρίσκεται η Αγία Έδρα. Αν και είναι περιττό, ωστόσο αναφέρουμε ότι οι Ιταλοί φορολογούμενοι δεν συντηρούν την Cohors Pedestris Helvetiorum.

http://www.amen.gr/article4728#sthash.rBgtLYC1.dpuf