Σαν σήμερα: 20 Ιανουαρίου 1986 ο «Ταρζάν» ζει ακόμα

advertisement

Ο Ένγκαρ Ράις Μπάροους γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1875. Στα 1911 κι αφού άλλαξε πολλά επαγγέλματα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο. Στα 1912, ο «Ταρζάν» του εμφανίστηκε σε περιοδικά. Είναι η ιστορία ενός εγκαταλειμμένου στη ζούγκλα παιδιού που ανατράφηκε από πιθήκους και έζησε μύριες περιπέτειες, ώσπου γνώρισε τη σύντροφό του, Τζέιν.

Ο ήρωας έγινε δημοφιλής. Στα 1914, ο Μπάροους παρουσίασε το μυθιστόρημα «Ο Ταρζάν των πιθήκων» που έκανε πάταγο. Ακολούθησε σειρά ολόκληρη βιβλίων με ήρωα τον «Ταρζάν».

 

Πούλησαν πάνω από 25 εκατομμύρια αντίτυπα σ’ όλο τον κόσμο. Στα 1918, ένα από αυτά έγινε βουβή ταινία με Ταρζάν τον Έλμο Λίνκολν. Άρεσε. Οι περιπέτειες του Ταρζάν έγιναν βιομηχανία: Κόμικς, ραδιόφωνο, τηλεόραση. Πάνω από δώδεκα ηθοποιοί τον ενσάρκωσαν στον κινηματογράφο. Πιο δημοφιλής ήταν ο πέντε φορές Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση, Τζόνι Βαϊσμίλερ.

Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1904, στη Ρουμανία. Ήταν τριών χρόνων, όταν οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αμερική. Στα 17 του, ήταν ήδη πρωταθλητής στην κολύμβηση και παίκτης της υδατοσφαίρισης. Στην Ολυμπιάδα του 1924, κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση κι ένα χάλκινο ως μέλος της αμερικανικής ομάδας υδατοσφαίρισης.

Στην Ολυμπιάδα του 1928, κέρδισε ακόμα δυο χρυσά. Τη μεγάλη του φήμη όμως την απέκτησε από το 1932 κι έπειτα ως ηθοποιός του κινηματογράφου, ενσαρκώνοντας τον Ταρζάν σε δώδεκα ταινίες που γυρίστηκαν ως το 1948.

Ο συγγραφέας Μπάροους πέθανε στις 19 Μαρτίου του 1950. Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ συνέχισε να γυρίζει ταινίες με περιπέτειες στη ζούγκλα. Στα 1967, παρουσίασε την «Αυτοβιογραφία» του. Πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 1984. Ο Ταρζάν ζει ακόμα.