Βιβλίο: Οι «αδιάφθοροι» των ιταλικών νουάρ

advertisement

Δικαστές σε επιχείρηση «καθαρά χέρια», μάχονται ενάντια στη διαφθορά και στη φοβισμένη σιωπή. Τις ιστορίες τους αφηγούνται τρεις σημαντικοί εκπρόσωποι του ιταλικού νουάρ, οι Καμιλέρι, Λουκαρέλι και Ντε Κατάλντο. Το βιβλίο «Δικαστές» μοιάζει να «συνομιλεί» κατά ένα περίεργο τρόπο με την ελληνική πραγματικότητα.

«Ο Καμιλέρι, ο Λουκαρέλι και ο Ντε Κατάλντο, τρεις εμβληματικές μορφές του σύγχρονου νουάρ μυθιστορήματος, ερευνούν έναν ανθρώπινο χαρακτήρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι του καλού με το κακό, σε μια ιστορία που εξελίσσεται σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους της Ιταλίας.

«Ο δικαστής Σούρρα» του Αντρέα Καμιλλέρι. Η ιστορία ενός ηρώα που δε γνώριζε ότι ήταν ήρωας. Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Σικελία αμέσως μετά την ιταλική ενοποίηση.

«Η Πιτσιρίκα» του Κάρλο Λουκαρέλι. Ένας παράξενος δικαστής και ένας ακόμη πιο παράξενος βοηθός στην Μπολόνια το 1980.

«Το τριπλό όνειρο του εισαγγελέα» του Τζανκάρλο ντε Κατάλντο. Μια σύγχρονη ιστορία από τη Νόβερε.
Ο δικαστής Εφίζιο Σούρρα βρέθηκε με δυσμενή μετάθεση από το Τορίνο στη Μοντελούζα. Με τον άσπιλο και αμόλυντο χαρακτήρα του και το πείσμα του κέρδισε την πρώτη μάχη της ενωμένης Ιταλίας ενάντια στην Αδελφότητα, που δεν είχε γίνει ακόμη «Μαφία».

Μια νεαρή δικαστής μπαίνει απρόσμενα στην παρανομία, βρίσκεται στη μέση ενός πολέμου με πραγματικά πυρά, στα τέλη της δεκαετίας του ‘70. Ένας εισαγγελέας μια ζωή μονομαχεί με τον δήμαρχο της Νόβερε, και πάντα χάνει: μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτει ότι η μονομαχία γίνεται με άνισα όπλα».

Πληροφορίες:
«Δικαστές» των Αντρέα Καμιλέρι, Κάρλο Λουκαρέλι, Τζανκάρλο ντε Κατάλντο, μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού,
εκδ. Πατάκη.