Βιβλίο: Η ιστορία της Κατοχής από τον Πατρινό Δημοσθένη Κούκουνα

advertisement

«Η ιστορία της Κατοχής» του Δημοσθένη Κούκουνα, κυκλοφορεί σε δύο τόμους από τις εκδόσεις Λιβάνη, φωτίζοντας μια ιστορική περίοδο για την οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον, τόσο εκ μέρους των αναγνωστών, όσο και των ιστορικών και συγγραφέων.

Η περίληψη του πρώτου τόμου «Η ιστορία της Κατοχής έχει ως εξής: Η ώρα να ξαναδούμε ανόθευτα και ακηδεμόνευτα την αληθινή Ιστορία της Κατοχής, που το πνεύμα της γαλούχησε τις ελληνικές γενιές. Χωρίς παρωπίδες και εμμονές, αντικειμενικά και σε βάθος. Άγνωστα στοιχεία και ντοκουμέντα. Όλη η αλήθεια για τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τα παρασκήνια.

Η Ελλάδα στις παραμονές του πολέμου: Εναλλαγές στην εξουσία , τάσεις και επιρροές. Από το κίνημα του 1935 μέχρι τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Ο πόλεμος και η Πέμπτη Φάλαγγα: Απόπειρα προσέγγισης με τη Μόσχα και παρασκηνιακές κινήσεις να αποτραπεί η κατάκτηση της χώρας, ενώ η Πέμπτη Φάλαγγα απλώνει τα πλοκάμια της.

 

Οι γερμανόφιλοι και η συνθηκολόγηση: Συνωμοσίες, διαπραγματεύσεις, πρωτόκολλα και παρασκήνια.
Οι Γερμανοί στην Αθήνα και οι πρώτες μέρες της Κατοχής. Οι πρώτες αντιδράσεις και η πολιτική ζωή στην κατεχόμενη Ελλάδα. Η δραματική νύχτα της Κατοχής προκαλεί σταδιακά τον λαϊκό θυμό…

Οι Γερμανοί στη Θεσσαλονίκη και η βουλγαροκρατούμενη ζώνη. Ο στρατηγός Τσολάκογλου και η κυβέρνησή του. Εξουσία και πολιτική στην κατεχόμενη Ελλάδα. Τα κρίσιμα ζητήματα και η εμφάνιση του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού στο προσκήνιο.
Η μεγάλη πείνα, η καταλήστευση από τους κατακτητές και το οικονομικό αδιέξοδο. Τα ζοφερά χρόνια της Κατοχής φωτίζονται χωρίς δισταγμό και χωρίς φειδώ…

Η περίληψη του δεύτερου τόμου: Η ώρα να ξαναδούμε ανόθευτα και ακηδεμόνευτα την αληθινή Ιστορία της Κατοχής, που το πνεύμα της γαλούχησε τις ελληνικές γενιές. Χωρίς παρωπίδες και εμμονές, αντικειμενικά και σε βάθος. Άγνωστα στοιχεία και ντοκουμέντα. Όλη η αλήθεια για τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τα παρασκήνια.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημοσθένης Κούκουνας είναι δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1950 και σπούδασε οικονομικά στην Αγγλία.

Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στο οικονομικό και πολιτικό ρεπορτάζ, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης σε αθηναϊκές εφημερίδες, εκδότης της εφημερίδας Νεολόγος Πατρών, διευθυντής των περιοδικών Νέα Ηγεσία, Λαβύρινθος, Τότε κ.ά. και από το 1992 του βιογραφικού λεξικού Who is Who.
Έχει ασχοληθεί επί σαράντα χρόνια με την ιστορική έρευνα της κατοχικής περιόδου και έγραψε μεταξύ άλλων τα βιβλία:

Η Γερμανική και η Ιταλική Προπαγάνδα πριν και κατά τη Διάρκεια της Κατοχής 1941-44, Η Γερμανική Εισβολή και η Συνθηκολόγηση, Η Είσοδος των Γερμανών στην Αθήνα και η Μάχη της Κρήτης, Οι Μυστικές Διαπραγματεύσεις του ΕΑΜ με την Κυβέρνηση Ιω. Ράλλη, Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, Έλληνες Πολιτικοί, Άρης Βελουχιώτης, ο Αμφιλεγόμενος Αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Νίκος Ζαχαριάδης, Ίων Δραγούμης, Η Εκκλησία της Ελλάδος 1941-2007, Από τον Δαμασκηνό στον Χριστόδουλο, Η Ελληνική Οικονομία κατά την Κατοχή και η Αλήθεια για τα Κατοχικά Δάνεια, Ιστορία της Κατοχής.

Πληροφορίες:
«Η ιστορία της Κατοχής» (Α και Β τόμος) του Δημοσθένη Κούκουνα,
εκδ. Λιβάνη.