Βιβλίο: Ο Γκύντερ Γκρας αποσύρεται από τη συγγραφή

advertisement

O Γκύντερ Γκρας, ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας, ακολουθεί το παράδειγμα του Φίλιπ Ροθ και αποσύρεται από τη συγγραφή. Ο διάσημος γερμανός συγγραφέας σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα  Passauer Neue Presse,  τόνισε: «είμαι 86 ετών τώρα. Δεν νομίζω ότι θα κατορθώσω να γράψω άλλο ένα μυθιστόρημα.

Η υγεία μου δεν μού επιτρέπει να κάνω σχέδια που θα διαρκέσουν 5-6 χρόνια, όσο δηλαδή απαιτείται για να γίνει η έρευνα για ένα μυθιστόρημα».

Το σημαντικότερο έργο του Γκύντερ Γκρας, το «Ντενεκεδένιο ταμπούρλο» γράφτηκε το 1959. Ωστόσο η  αποκάλυψη-βόμβα στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι», ότι όταν ήταν νεαρός είχε ενταχθεί στα Waffen-SS, είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις-επειδή δεν είχε μοιραστεί με το κοινό του αυτό το μυστικό νωρίτερα.
Πριν τρία χρόνια είχε γράψει ένα βιβλίο για τους αδελφούς Γκριμ, ενώ το 2008 πρόσθεσε άλλη μια αυτοβιογραφική καταγραφή, με τίτλο «The box».

Είναι γνωστό ότι ο Γκύντερ Γκρας θεωρείται persona non grata στο Ισραήλ, μετά τη δημοσίευση του ποιήματός του «What must be said» («Tι πρέπει να ειπωθεί»), στο οποίο έγραψε ότι η «πυρηνική δύναμη του Ισραήλ, απειλεί την ήδη εύθραυστη  παγκόσμια ειρήνη».

Ο Γκύντερ Γκρας δεν ανήκει στους συγγραφείς που ενδιαφέρονται για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε συνέντευξή του σε είχε παραδεχτεί πως δεν εντυπωσιάζεται όταν μιλούν για τέτοιου είδους θέματα τα παιδιά και τα εγγόνια του.

«Έχω επιφυλάξεις όταν κάποιος μού λέει είμαι στο Facebook και έχω 500 φίλους. Κάποιος που έχει 500 φίλους δεν έχει φίλους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Μάλιστα είχε παραδεχτεί πως αισθάνεται «λίγο σαν δεινόσαυρος».