Σαν σήμερα: 16 Ιανουαρίου 1969 ραντεβού διαστημόπλοιων

advertisement

Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Σογιούζ 1» μπήκε σε τροχιά τον Απρίλιο του 1967. Ο κυβερνήτης του, κοσμοναύτης Βλαντιμίρ Καμάροφ, έγινε ο πρώτος νεκρός επισκέπτης του διαστήματος καθώς δε λειτούργησε το σύστημα αλεξιπτώτων.

Τον Οκτώβριο του 1968, το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 3» κατάφερε να συνδεθεί πολλές φορές με το τηλεκατευθυνόμενο «Σογιούζ 2».

 

Ήταν 16 Ιανουαρίου 1969, όταν τα διαστημόπλοια «Σογιούζ 4» και «Σογιούζ 5» συνενώθηκαν στο διάστημα με τους δυο κοσμοναύτες του «5» να περνούν στο «4», να επιστρέφουν στο «5» και να προσγειώνονται με επιτυχία. Το ραντεβού στο διάστημα επαναλήφθηκε τον επόμενο Οκτώβριο με τρία διαστημόπλοια: Τα «Σογιούζ» 6, 7 και 8. Το επόμενο («Σογιούζ 9») μπήκε σε τροχιά τον Ιούνιο του 1970 και πραγματοποίησε ρεκόρ παραμονής 18 ημερών στο διάστημα. Είχε έρθει η ώρα των διαστημικών σταθμών.

Στις 19 Απριλίου 1971, εκτοξεύτηκε ο «Σαλιούτ 1», ο πρώτος διαστημικός σταθμός αλλά και εργαστήριο. Το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 10» ήταν το πρώτο που συνδέθηκε με το σταθμό και αποβίβασε σ’ αυτό κοσμοναύτες. Ξεκίνησε η έρευνα για τις συνθήκες παραμονής κοσμοναυτών στον σταθμό για πολλές ημέρες, με παράλληλο περιοδικό εφοδιασμό τους από τα «Σογιούζ».

Μόνο που η εκτόξευση του «Σογιούζ 11» κατέληξε σε καταστροφή καθώς δεν σφραγίστηκαν οι πόρτες του κατά την επιστροφή και χάθηκε ο αέρας, με αποτέλεσμα τον θάνατο των τριών κοσμοναυτών που βρίσκονταν σ’ αυτό.

Η προσπάθεια συνεχίστηκε. Στον διαστημικό σταθμό «Σαλιούτ 7» επιτεύχθηκε συνεχής παραμονή 211 ημερών, με τους εκεί κοσμοναύτες να δέχονται επισκέψεις από τη Γη. Από το 1986, το σοβιετικό πρόγραμμα περιέλαβε τους διαστημικούς σταθμούς «Μιρ».
historyreport.gr