Σαμαράς: Ως κυβέρνηση διόρθωσα πολλά από τα λάθη

advertisement

Στο Στρασβούργο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ο οποίος αυτή την ώρα μιλάει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, παρόντος του προέδρου της Επιτροπής, Ζ. Μ. Μπαρόζο.

 

Ο κ. Σαμαράς αναπτύσσει τις προτεραιότητες και τους στόχους της ελληνικής προεδρίας και εν συνεχεία θα απαντήσει στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, του προέδρου της Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο και του προέδρου του ΕΚ Μ. Σουλτς.

“Η κοινή συνείδηση των Ευρωπαίων είναι να προχωρήσουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ενώ τόνισε ότι “η ΕΕ διαθέτει όλα τα συστατικά για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής ιδέας”.

“Η συμπληρωματικότητα και η ισορροπία των οργάνων της ΕΕ είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση”, είπε και σημείωσε ότι “το ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ενισχυθεί – Να είναι ικανό να ελέγχει τις αποφάσεις και να διασφαλίζει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων”

“Τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκε η Ενωμένη Ευρώπη, δοκιμάστηκε το νόμισμα της, εμφανίστηκαν “κατασκευαστικά” λάθη”, δήλωσε αλλά “έχουν αρχίσει και ξεπερνιούνται τα προβλήματα – Η κρίση μας έδειξε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη”.

“Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ψηφίσουν με γνώμονα ότι η κρίση ξεπερνιέται”…”Εύχομαι το δράμα που πέρασαν οι Έλληνες να μην το περάσει άλλη χώρα”.

“Αποτυχία δεν είναι να πέφτεις κάτω, αποτυχία είναι να μην ξανασηκώνεσαι”, τόνισε και υπογράμμισε πως “έγιναν λάθη στην πρώτη φάση του προγράμματος στήριξης – Ως κυβέρνηση διόρθωσα πολλά από τα λάθη – Το αποτέλεσμα φαίνεται”.

“Η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει τα ελλείμματα της – Αλλά σε 6 χρόνια ύφεσης ο μέσος Έλληνας έχασε το 38% του εισοδήματος του,… το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε συνολικά κατά 25% αλλά το 2013 για πρώτη φορά η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα”, τόνισε, και προσέθεσε “πετύχαμε να σταθεροποιηθεί η χώρα, η κοινωνία, η οικονομία”.

“Οι μεταρρυθμίσεις πετυχαίνουν σε συνθήκες ανάπτυξης παρά σε συνθήκες ύφεσης”, υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι “πριν 1,5 χρόνο η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης – Ανέφεραν ότι θα βγούμε από το ευρώ – Διαψεύσαμε όλες τις Κασσάνδρες”.

“Θέλω να ευχαριστήσω του λαούς της Ευρώπης για την στήριξη στην Ελλάδα”, τόνισε ενώ σημείωσε ότι επίτευγμα της Ευρώπης είναι η αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ελληνική προεδρία θα προωθήσει τη διεύρυνση της Ε.Ε.