Σαν σήμερα: 15 Ιανουαρίου 1890 «Η Ωραία Κοιμωμένη» του Τσαϊκόφσκι

advertisement

Ήταν σπουδαία επιτυχία. Ο συνθέτης ζούσε τον θρίαμβό του που ερχόταν να επιβραβεύσει την απόφασή του να ασχοληθεί για άλλη μια φορά με το μπαλέτο.

Ο αισθαντικός Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι πλησίαζε τα πενήντα του, όταν στις 15 Ιανουαρίου 1890, παρουσίασε στην Πετρούπολη το μπαλέτο του «Η Ωραία Κοιμωμένη του Δάσους», ένα αριστούργημα όπως το χαρακτήρισαν οι κριτικοί.

Βασίστηκε στο παραμύθι με την πεντάμορφη που εξαιτίας της κατάρας μιας μάγισσας, τσιμπήθηκε από μια βελόνα κι έπεσε σε ύπνο βαθύ, μαζί με όλους στην πολιτεία, ώσπου ο όμορφος πρίγκιπας πέρασε από εκεί, την είδε, τη φίλησε κι έκανε να λυθούν τα μάγια κι όλοι να ξυπνήσουν. Πρίγκιπας και πεντάμορφη παντρεύτηκαν.

Δεκατρία χρόνια νωρίτερα, στις 20 Φεβρουαρίου 1877, ο Τσαϊκόφσκι είχε παρουσιάσει το πρώτο του μπαλέτο, την «Λίμνη των Κύκνων», ένα άλλο παραμύθι με τον κακό μάγο να μεταμορφώνει την πεντάμορφη σε κύκνο, ώσπου ο θάνατός του έκανε να λυθούν τα μάγια κι αυτή να παντρευτεί τον καλό της. Όμως, η προχειρότητα στο ανέβασμα και η φτωχή χορογραφία είχαν οδηγήσει στην αποτυχία, αποθαρρύνοντας τον συνθέτη να καταπιαστεί ξανά με το μπαλέτο.

Η επιτυχία της Κοιμωμένης τον ενθάρρυνε. Στα 1892, παρουσίασε τον «Καρυοθραύστη» του, ακόμα ένα παραμύθι μετουσιωμένο σε μπαλέτο. Ήταν μια γιορτή στο παλάτι με χορούς από πολλά μέρη.

Δεν πρόλαβε να συνθέσει άλλο. Τον χτύπησε η χολέρα και πέθανε μέσα σε πέντε μέρες, στις 18 Νοεμβρίου 1893. Όμως, πολλοί πιστεύουν ότι αυτοκτόνησε στις 6 Νοεμβρίου, μη αντέχοντας το ότι είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις. Η τριλογία των μπαλέτων του έμεινε κλασική. Το ίδιο και οι όπερές του «Ευγένιος Ονιέγκιν» και «Ντάμα Πίκα». Συνολικά, είχε συνθέσει δέκα. Και έξι συμφωνίες, εκατό μελωδίες κ,λπ. Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1840.
historyreport.gr