Πάτρα: Αλαλούμ στις Εφορίες με τις αιτήσεις για επιστροφής της εισφοράς αλληλεγγύης

advertisement

Το αδιαχώρητο σημειώθηκε σήμερα στην Γ’ ΔΟΥ Πατρών, από φορολογούμενους που έσπευσαν στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις για την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης.

Τι και εάν οι Πατρινοί περίμεναν υπομονετικά για να εξυπηρετηθούν, όταν έφθαναν μπροστά στον γκισέ για να καταθέσουν την σχετική αίτηση προκειμένου να “αξιώσουν’ την επιστροφή της έκτακτης εισφοράς που κατέβαλλαν τα προηγούμενα δύο χρόνια, ενημερώνονταν από τον υπάλληλο πως θα έπρεπε να εναποθέσουν την αίτηση σε μια στοίβα από χαρτιάχωρίς ωστόσο να τους δοθεί αριθμός πρωτοκόλλου…!

 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συνταξιούχου αναγνώστη του skaipatras.gr, o οποίος όπως μας ενημέρωσε όταν ρώτησε τον υπάλληλο ποιο θα είναι το αποδεικτικό που θα έχει στα χέρια του που να αποδεικνύει ότι κατέθεσε την αίτηση, έλαβε την απάντηση “δεν θα πάρετε πρωτόκολλο γιατί δεν έχουμε προσωπικό για να κάνει αυτή την δουλειά…”!

Ο συνταξιούχος στην συνέχεια επικοινώνησε με τον λογιστή του, ο οποίος του ζήτησε να φωτοτυπήσει την αίτηση και να του την παραδώσει, ώστε ο ίδιος να “επιχειρήσει” να πάρει για λογαριασμό του αριθμό πρωτοκόλλου…!

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές του skaipatras.gr, ανάλογες καταστάσεις υπαλλήλων που είτε λόγω απροθυμίας, είτε λόγω άγνοιας δεν εξυπηρετούν το κοινό, καταγράφονται και σε άλλες Εφορίες εκτός Πατρών.

Συγκεκριμένα φορολογούμενη απευθύνθηκε σε Εφορία της Αττικής. Όταν η υπάλληλος είδε την αίτηση της είπε “Γιατί κάνετε την αίτηση, πιστεύετε ότι θα σας επιστρέψουν τα λεφτά;”

Η φορολογούμενη τότε της ανταπάντησε “δουλεία σας είναι να παραλάβετε την αίτηση και όχι να κάνετε τέτοιου είδους σχόλια”, για να εισπράξει ως απάντηση από την υπάλληλο της ΔΟΥ “ότι η ρύθμιση αυτή αφορά τους συνταξιούχους και όχι τους ιδιωτικούς υπαλλήλους”…!

Τι πραγματικά συμβαίνει όμως με την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης ;

Με στόχο να μην παραγραφεί μια διεκδίκηση για την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 2% και αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3896/2011 πολλοί εργαζόμενοι εσπευσαν στις εφορίες για να κάνουν αίτηση.

Τι πραγματικά σύμβαίνει με την επιστροφή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ; Σε ένα χρονικό σημείο που δημιουργεί υποψίες για τη σκοπιμότητα της αναφοράς δημοσιευμάτων τα οποία αναφέρουν ότι εκδόθηκε απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία κρίνει αντισυνταγματική την εισφορά αλληλεγύης, οι εργαζόμενοι προσπαθούν να κινηθούν έτσι ώστε να μην χάσουν προθεσμίες και δικαιώματα.

Παραθέτουμε τη γνωμάτευση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ για το θέμα της εισφοράς αλληλεγγύης: «Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, Αναφορικά με το θέμα, που έχει ανακύψει σχετικά με την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης ύψους 2% του άρθρου 38 του Ν. 3986/2011 καθώς και την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ίδιου Νόμου και τις αιτήσεις διακοπής της παραγραφής, που σπεύδουν να υποβάλλουν δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα κάτωθι:

1) Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, μέχρι σήμερα, δεν έχει δημοσιευτεί κάποια δικαστική απόφαση, με την οποία να κρίνεται αμετάκλητα, η συνταγματικότητα ή μη των ως άνω εισφορών.

Είναι γνωστό βεβαίως, ότι έχουν υποβληθεί προσφυγές αναφορικά με το θέμα αυτό, οι οποίες ωστόσο, δεν έχουν κριθεί αμετακλήτως.

2) Κατά την προσωπική, νομική μου αντίληψη, οι ως άνω εισφορές είναι αντίθετες τόσο προς το Σύνταγμα όσο και προς τους Διεθνείς κανόνες δικαίου (ΕΣΔΑ), δεδομένου, ότι είναι μη ανταποδοτικές και σε κάθε περίπτωση εντασσόμενες μέσα στο ευρύτατο πλαίσιο των περικοπών των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων έρχονται σε ευθεία αντίθεση προς την αρχή της αναλογικότητας, που πρέπει να διέπει κάθε μέτρο, που λαμβάνει η πολιτεία εις βάρος επιμέρους κατηγοριών πολιτών.

3) Η υποβολή αίτησης διακοπής της παραγραφής μοναδικό σκοπό έχει την διασφάλιση, ότι οι αξιώσεις για επιστροφή των παρακρατηθέντων κατά το έτος 2011 δεν θα υποκύψουν στην διετή παραγραφή, που προβλέπει ο Κώδικας Περί Δικών Δημοσίου. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί, ότι η ως άνω διεκδίκηση, η αίσια έκβαση της οποίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένη, είναι προφανώς ζήτημα προσωπικής επιλογής του κάθε εκπαιδευτικού, ο οποίος και μπορεί να επιλέξει εάν θα υποβάλλει την σχετική αίτηση ή όχι ή εάν θα διεκδικήσει ακολούθως δικαστικά την επιστροφή των παρακρατηθέντων.

Παραμένω στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση. Με εκτίμηση, Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα Νομική Σύμβουλος ΔΟΕ Οι αιτήσεις στην Εφορία για την εισφορά Αλληλεγγύης καλύπτουν μόνο τη διακοπή παραγραφής του έτους 2011 για Δικαστική προσφυγή».

Ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ προς τα σωματεία – μέλη της: «Συνάδελφοι, Με τον Ν.3986/2011 άρθρο 29 καθιερώθηκε εισφορά αλληλεγγύης στα οικονομικά έτη 2011 – 2015 η οποία δηλώνεται με τις Φορολογικές Δηλώσεις. Το έτος 2011 αποδόθηκε με το Εκκαθαριστικό του Φόρου Εισοδήματος και τα επόμενα έτη παρακρατείται από τη Μισθοδοσία και αποδίδεται στην Εφορία. Η Εισφορά Αλληλεγγύης καθιερώνεται σε 1% στα καθαρά εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ και 2% στα καθαρά εισοδήματα 20.001 έως 50.000 ευρώ. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εκδόθηκε απόφαση του Αρείου Πάγου που κρίνει αντισυνταγματική την εν λόγω εισφορά. Επειδή οι οικονομικές Δικαστικές διεκδικήσεις από το Δημόσιο υπόκεινται σε διετή παραγραφή, πολλοί εργαζόμενοι προσέτρεξαν στις εφορίες να υποβάλλουν αίτηση επιστροφής της εισφοράς του έτους 2011. Με την αίτηση δεν επιστρέφεται το ποσό της εισφοράς από τις εφορίες, αλλά εξασφαλίζεται η διακοπή παραγραφής προκειμένου να είναι ανοικτή η δικαστική διεκδίκηση. Υπενθυμίζουμε ότι ο Άρειος Πάγος εκδίδει αποφάσεις που αφορούν τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου. Για τους μόνιμους Δημόσιους Υπαλλήλους αρμόδιο τριτοβάθμιο Δικαστήριο στο οποίο υποχρεωτικά προσφεύγουν είναι το Συμβούλιο Επικρατείας.

Η ΑΔΕΔΥ προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας για όλες τις εισοδηματικές απώλειες των ΜΝΗΜΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ και εκδόθηκαν αρνητικές αποφάσεις. Επίσης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο με τη σειρά του εξέδωσε αρνητικές αποφάσεις. Όταν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των δύο τριτοβάθμιων Δικαστηρίων (Συμβούλιο Επικρατείας – Άρειος Πάγος) η υπόθεση παραπέμπεται στο ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ για τελική κρίση. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι οι αιτήσεις στην Εφορία έως τέλος του έτους 2013, επιστροφής του ποσού της Εισφοράς Αλληλεγγύης, διακόπτουν τη παραγραφή και μόνο. Η διεκδίκηση του επιδόματος μπορεί να γίνει μόνο Δικαστικά λαμβάνοντας υπ” όψιν τα Σωματεία την ήδη εκφρασμένη αρνητική αντιμετώπιση από το Συμβούλιο Επικρατείας».