Αχαΐα: Εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Ερυμάνθου ο Θάνος Καρπής

advertisement

Τη συμμετοχή της παράταξης «ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΟ» στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, με επικεφαλής το Δήμαρχο Ερυμάνθου Θάνο Καρπή, αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη της παράταξης – υποψήφιοι των προηγούμενων δημοτικών εκλογών – που παραβρέθηκαν σε συγκέντρωση η οποία πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της περιοχής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: “Ο Δήμαρχος στην ομιλία του έκανε αναλυτικό απολογισμό του Δημοτικού έργου που συντελέστηκε στη διάρκεια της τριετίας, καθώς και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Δήμος Ερυμάνθου. Παρουσιάζοντας με αναλυτικά στοιχεία τα χρέη που κληρονόμησε την 1/1/2011 ο νεοσύστατος τότε Δήμος Ερυμάνθου – ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ – ποσό δυσανάλογο με τις οικονομικές του δυνατότητες, εκ των οποίων – παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία – έχει ήδη εξοφληθεί σχεδόν το σύνολο των οφειλών (95%), μίλησε περί «άθλου» ο οποίος επετεύχθη με αιματηρές οικονομίες και χρηστή και ορθολογική διαχείριση.

Η αναφορά περί «άθλου» ενισχύεται ακόμη περισσότερο, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι στην τελευταία τετραετία οι χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους από την Κυβέρνηση, έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 70%, ενώ τα ανταποδοτικά έσοδα είναι κατά πολύ περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν, λόγω οικονομικής αδυναμίας των καταναλωτών, παρ’ όλο που δεν υπήρξε καμία αύξηση Τελών καθ’ όλη τη διάρκεια της Δημοτικής περιόδου.

Όσο για τα παλαιά δάνεια ύψους 1.700.000€, αυτά εξυπηρετούνται κανονικά.

Παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και άλλες αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε, όπως η έλλειψη προσωπικού, θεωρούμε ότι ανταποκριθήκαμε με επάρκεια στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των δημοτών μας (Αγροτική οδοποιία, ύδρευση, απορρίμματα, ηλεκτροφωτισμός, κλπ.) και εντάξαμε πλειάδα έργων (17 έργα) σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, κλπ.) τα οποία και εκτελούνται σήμερα, σημειώνοντας ότι κατά την 1/1/2011 (ανάληψη των καθηκόντων μας) δεν είχε ενταχθεί ούτε ένα έργο, ενώ τα σχετικά Προγράμματα «έτρεχαν» από το 2007.

Με τις παραπάνω ενέργειες και πρωτοβουλίες, διασφαλίσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα και τη διατήρηση του Δήμου μας, περιορίζοντας τον κίνδυνο κατάργησης του στην ενδεχόμενη περίπτωση εφαρμογής ενός νέου «Καλλικράτη» που θα προβλέπει συγχωνεύσεις Δήμων που δεν τεκμηριώνουν βιωσιμότητα.

Αποτελεί δε κοινή εκτίμηση ότι ο ρόλος και η φωνή του Δήμου Ερυμάνθου, αναβαθμίστηκαν και ισχυροποιήθηκαν τόσο σε επίπεδο Αχαΐας, όσο και ευρύτερα. Με την ενεργό συμμετοχή μας στα Περιφερειακά και Νομαρχιακά όργανα και άλλους θεσμούς, προωθήσαμε πολιτικές και συμμετείχαμε στη λήψη συλλογικών αποφάσεων που εξυπηρετούν και ενισχύουν τα συμφέροντα και του δικού μας Δήμου (Αυτοκινητοδρόμιο Α.Ε., Φορέας Διαχείρισης Φράγματος, Διαχείριση Απορριμμάτων, κλπ.).

Με πρωτοβουλίες κυρίως της παράταξής μας πήραμε αποφάσεις καταδίκης των μνημονίων και της τρόικας, καταγγέλλοντας τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές. Με αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων, μετά από δική μας εισήγηση, δώσαμε το παρόν και καταδικάσαμε συνολικά αλλά και επί μέρους αντιλαϊκές πολιτικές όπως το χαράτσι στα ακίνητα, την φορολόγηση των αγροτεμαχίων, την υποβάθμιση της υγείας, την ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής, την ανεργία των νέων, την υποβάθμιση της εκπαίδευσης, την υπονόμευση της Αυτοδιοίκησης, την κατάργηση του προνοιακού κράτους, κ.ά.

Παράλληλα με συλλογικές αποφάσεις καθώς και με άλλες παρεμβάσεις διεκδικήσαμε και συνεχίσαμε να διεκδικούμε από την Κυβέρνηση την ικανοποίηση δικαίων αιτημάτων του Δήμου μας και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων όπως η εκτέλεση έργων άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας, αγροτουρισμού, κλπ. καθώς και την προώθηση ειδικότερων όπως το Αυτοκινητοδρόμιο, η αξιοποίηση του Φράγματος  Αστερίου, τον Ξενία Καλεντζίου κ.α.

Τέλος και σε ότι αφορά την νέα Δημοτική Περίοδο, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν μπορεί παρά να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του Δήμου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι:

-Έχουμε πλέον ένα Δήμο «καθαρό» δίχως το βάρος των χρεών που κουβαλούσαμε στις πλάτες μας την προηγούμενη τριετία. Υπάρχει μια ορθολογική και χρηστή διαχείριση στο Δήμο μας η οποία σε συνδυασμό με την σωστή οργάνωση, το νοικοκύρεμα και την εξυγίανση που έχει επέλθει εγγυώνται μια νέα καλή και υγιή αφετηρία.

-Έχουμε μια γερή βάση για να προετοιμαστούμε και να αξιοποιήσουμε τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 (Σ.Ε.Σ. – νέο ΕΣΠΑ).

Στη Δημοτική Περίοδο που πέρασε αποδείξαμε στη πράξη ότι έχουμε την θέληση, τη γνώση, την ικανότητα, το σχέδιο και το όραμα για να αναβαθμίσουμε τον Δήμο μας και να τον οδηγήσουμε εκεί που του αξίζει και δικαιούται.

Να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες και απαραίτητες υποδομές που θα συμβάλλουν  στην ανάπτυξη της περιοχής μας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Να στηρίξουμε τους νέους του Δήμου μας και ιδιαίτερα τους αγρό-κτηνοτρόφους που αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία, μέσα από ενημερωτικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες, αξιοποιώντας και τα νέα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις καινούργιες απαιτήσεις και σύγχρονες ανάγκες τις αγοράς.

Παράλληλα είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με υπευθυνότητα και μαχητικότητα ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική των μνημονίων η οποία έχει εξαθλιώσει το λαό μας και έχει αποδυναμώσει το ρόλο της αυτοδιοίκησης.

Οι Δημότες του Δήμου Ερυμάνθου στο σύνολό τους διαθέτουν και μνήμη και γνώση και κρίση καθώς και την ικανότητα να κάνουν τις απαραίτητες αξιολογήσεις και συγκρίσεις. Πιστεύω ότι θα αναγνωρίσουν το έργο μας το οποίο επετεύχθη κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες και ότι θα εκτιμήσουν την εν γένει παρουσία και στάση μας.

Έχω την πεποίθηση ότι θα μας αξιολογήσουν δίκαια και αντικειμενικά παραγνωρίζοντας κομματικά, τοπικιστικά ή άλλα κριτήρια τα οποία αποδυναμώνουν την ενότητα και την ισχύ του Δήμου. Είμαι βέβαιος ότι τελικά θα μας δώσουν και πάλι τη δυνατότητα και την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε και να υλοποιήσουμε το όραμά μας για την δημιουργία ενός ισχυρού, σύγχρονου, και παραγωγικού Δήμου.”