Πάτρα: Στη Δημοσιότητα η ιδρυτική Διακήρυξη της “Πάτρας Ανθρώπινη Πόλη”

advertisement

Οι αναφορές στην αναγκαιότητα  για ενεργό συμμετοχή και διεκδίκηση, αλλά και η κριτική προς όλες τις έως τώρα Δημοτικές Αρχές που διαχειρίστηκαν τις τύχες της πόλης, κυριαρχούν στο κείμενο Ιδρυτικής Διακήρυξης της «Ριζοσπατικής Αυτοδιοικητικής Πρότασης – Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη», το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Στη διακήρυξη γίνεται επίσης αναφορά και στην πολιτική βαρύτητα που έχουν οι τοπικοαυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, καθώς τα μηνύματα τα οποία θα βγουν θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σε ότι αφορά το μέλλον της συγκυβέρνησης και την ανατροπή συγκεκριμένης πολιτικής της.

Το πλήρες κείμενο της Ιδρυτικής Διακήρυξης που έδωσε στη δημοσιότητα « Η Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» έχει ως εξής:

“Τον Μάη του 2014 έχουμε εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ταυτόχρονα με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα αναδείξουν τη νέα Δημοτική αρχή της Πάτρας για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις 18 Μάη βρίσκουν την ελληνική κοινωνία να βιώνει με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της οξύτατης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, της χειρότερης που γνώρισε  η χώρα μας μεταπολιτευτικά. Αυτή η κρίση είναι αποτέλεσμα αφενός του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης που εφαρμόστηκε διαχρονικά από ένα διεφθαρμένο δικομματικό πελατειακό σύστημα – το οποίο εκτός των άλλων είχε απαξιώσει και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς – και αφετέρου των μνημονιακών πολιτικών που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Βασικά χαρακτηριστικά του μοντέλου αυτού ήσαν ο υπέρμετρος δανεισμός, η διαπλοκή πολιτικών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και η αλόγιστη κατασπατάληση πολύτιμων πόρων. Ένα μοντέλο ανάπτυξης, χωρίς όρους βιωσιμότητας, κοινωνικής συνοχής και περιβαλλοντικής προστασίας.

Η καπιταλιστική κρίση αντιμετωπίστηκε με τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, που μετά το 2009 επιβλήθηκαν από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα νεοφιλελεύθερα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ και ευλαβικά υλοποιούνται σήμερα από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, πολιτικές που  έχουν οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση. Η κρίση αυτή εκδηλώνεται, κυρίως, με διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, με πρωτοφανή για καιρό ειρήνης ανεργία (28% επίσημα καταγεγραμμένη – 60% στους νέους), με αποδόμηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, με πλήρη κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων και εργασιακών σχέσεων, με βίαιη φτωχοποίηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πλησιέστερο και φιλικότερο προς τους πολίτες θεσμό διοίκησης και είναι ένα από τα μεγάλα θύματα αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που συρρικνώνουν τον δημόσιο τομέα, χωρίς να τον εξυγιαίνουν, και ενισχύουν το διαπλεκόμενο τμήμα του ιδιωτικού τομέα.

Οι προσδοκίες των εμπνευστών του νόμου «Καλλικράτη» αποδείχθηκαν, τελικά, φρούδες εξαγγελίες και επέφεραν τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την αδυναμία άσκησης βασικών λειτουργιών της αυτοδιοίκησης, όπως ο κοινωνικός της ρόλος. Η συρρίκνωση κατά 60% των θεσμοθετημένων πόρων της, την οδήγησε σε οικονομική ασφυξία.

Μια σειρά υποχρεώσεων της αυτοδιοίκησης κατευθύνονται πλέον στην εργολαβία των «απευθείας αναθέσεων» ή των συμβάσεων με τα διαπλεκόμενα ιδιωτικά συμφέροντα, αφού ο Δήμος εκχωρεί αρμοδιότητες ή απαξιώνει τις δομές του με χειραγωγούμενες αξιολογήσεις και διογκώνει τους προϋπολογισμούς του με περιττά έξοδα και δαπάνες.

Βασικές κοινωνικές υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης, που αφορούν ευρύτατη κοινωνική διαστρωμάτωση πολιτών, έχουν συρρικνωθεί, καταργηθεί, ή εκχωρηθεί. Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, οι προνοιακές δομές, τα ΚΑΠΗ, οι δομές πολιτισμού και άθλησης αδυνατούν να προσφέρουν ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις και αναντικατάστατες υπηρεσίες. Άλλες, απολύτως αναγκαίες, υπηρεσίες όπως το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», οι δομές στήριξης γυναικών, η μεταφορά μαθητών, η συντήρηση των σχολικών και δημοτικών κτιρίων, η διαμόρφωση και συντήρηση των δημόσιων χώρων και των χώρων πρασίνου ή δεν προσφέρονται ή βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι προσεχείς δημοτικές εκλογές αποκτούν κρίσιμο πολιτικό χαρακτήρα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει λοιπόν, εάν ο Δήμος Πατρέων θα παραμείνει απλά ένας ιμάντας μεταβίβασης των κυβερνητικών αντιλαϊκών πολιτικών στους πολίτες ή εάν θα εκλεγεί μια νέα δημοτική αρχή που θα επιχειρήσει αποφασιστικά και αξιόπιστα να  εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική προς όφελος πρώτα εκείνων των πολιτών που πλήττονται βάναυσα και άδικα από αυτές, δίνοντας γενικότερα προοπτική στην πόλη και λύσεις σε συσσωρευμένα για δεκαετίες προβλήματα. Παράλληλα, θα οργανώσει συλλογικές, σθεναρές αντιστάσεις για την απόκρουση των επιπτώσεων των μνημονιακών πολιτικών.

Συνδημότες και Συνδημότισσες του Δήμου Πατρέων,

Οι μέχρι τώρα δημοτικές αρχές έχοντας στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη, συνειδητά:

– έχουν συμβάλει με τις πράξεις και τις παραλήψεις τους στα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα  που αντιμετωπίζει ο  Δήμος  και οι πολίτες,

– έχουν οδηγήσει την τοπική κοινωνία στην απόγνωση, τον αναχωρητισμό και την ιδιώτευση,

– αποδείχθηκαν απρόθυμες να κινητοποιήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης στην κατεύθυνση της διεκδίκησης,

– φάνηκαν ανίκανες να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν  δημοκρατικά την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων και τη διαχείριση του δημόσιου χώρου,

– έχουν χρεώσει τον Δήμο και τους δημότες με διαχρονικό επαχθή τραπεζικό δανεισμό, υποθηκεύοντας το μέλλον της πόλης μας,

– έχουν αποτύχει πλήρως στη διαχείριση κρίσιμων, για τις λειτουργίες της πόλης, ζητημάτων όπως τα απορρίμματα και το κυκλοφοριακό, που για χρόνια μας ταλαιπωρούν,

– έχουν καθυστερήσει επικίνδυνα στη διεκδίκηση της παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου, ώστε να αφεθεί η πόλη να ανασάνει και να αλλάξει την όψη της και τη λειτουργία της, να γίνει πιο ανθρώπινη.

Για να ανατρέψουμε συνολικά αυτήν την κατάσταση επιδιώκουμε τη συγκρότηση μιας ευρείας συμμαχίας ενεργών προοδευτικών και ριζοσπαστών πολιτών και συλλογικοτήτων. Ώστε μέσα από διαδικασίες συμμετοχής, σύνθεσης, διεκδίκησης και δημοκρατίας, να πετύχουμε αυτό που όλοι οραματιζόμαστε όχι μόνο για το ιστορικό κέντρο της Πάτρας αλλά και για όλες τις γειτονιές, ακόμα και των πιο απόμακρων περιοχών, του Δήμου Πατρέων.

Προτείνουμε  στους πολίτες της Πάτρας ενεργό συμμετοχή ,διεκδίκηση και αγώνα,

> για την εξυγίανση και αναμόρφωση των δομών και υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων, υπερασπιζόμενοι τους εργαζόμενούς του και το δημόσιο συμφέρον, χωρίς όμως να συντηρούμε παθογένειες και μικροσυμφέροντα,

> για τη δημιουργία συμμετοχικών προϋπολογισμών που θα προσδίδουν οικονομική ευρωστία και υψηλή αποτελεσματικότητα αλλά και διαφάνεια στη λειτουργία του Δήμου,

> για την ανατροπή του νόμου ”Καλλικράτη” που καταντάει τον Δήμο ”μαριονέτα” της κάθε Κυβέρνησης και έρμαιο των μνημονιακών πολιτικών,

> για την εφαρμογή συνολικών μακροχρόνιων και αειφόρων πολιτικών, όπως για τα απορρίμματα, που θα αξιοποιούν και θα στηρίζονται στις δομές του Δήμου και θα προκρίνουν την ανακύκλωση στην πηγή και την περιβαλλοντική προστασία,

> για την αποτροπή του πλιάτσικου της δημόσιας περιουσίας μέσω ΣΔΙΤ και της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα μέσω συμβάσεων και αναθέσεων βασικών υπηρεσιών σε ΜΚΟ.

> για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών που μας στερούν ή απειλούν να μας στερήσουν:

την κατοικία,

την πρόσβαση και μετακίνηση στον δημόσιο χώρο της πόλης μας,

την πρόσβαση στο νερό, στο ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα κοινωνικά αγαθά,

την πρόσβαση στη μόρφωση,

την πρόσβαση στην ψυχαγωγία και τον αθλητισμό,

την πρόσβαση στον πολιτισμό,

την πρόσβαση στις δομές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας,

την υπεράσπιση της εργασίας.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ – ΝΕΡΟ – ΦΑΓΗΤΟ

Συνδημότες και Συνδημότισσες του Δήμου Πατρέων,

Η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση ”Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη” πιστεύει ότι μόνο  με όρους ανατροπής, πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών, ο Δήμος Πατρέων θα πορευτεί στο δρόμο της αποστολής του όπου, πρώτα ο πολίτης θα έχει λόγο και συμμετοχή στη χάραξη των πολιτικών του.

Επιθυμούμε μία αυτοδιοίκηση συνυφασμένη με τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του. Που θα σχεδιάζει και θα αποφασίζει, με απόλυτο σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες. Mε γνώμονα την τοπικά καθολική οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική οικονομία, με ιδιαίτερη φροντίδα και έμφαση στις κοινωνικές ανάγκες, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και προστασία. Στηριγμένη σε ένα γνήσιο και αυτόνομο αυτοδιοικητικό κίνημα, με συμμετοχικές συλλογικές διαδικασίες, με προοδευτικά πολιτικά αλλά όχι κομματικά χαρακτηριστικά, που θα έχει αποφασιστικό λόγο για όλα όσα σχεδιάζονται και συμβαίνουν  στην Πάτρα.

Η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση ”Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη” που δημιουργήσαμε, θα διεκδικήσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη 2014 τη Δημοτική αρχή της πόλης μας και την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα φέρνει τον πολίτη κοντά στον Δήμο και τον Δήμο κοντά στον πολίτη. Αυτή η πολιτική θα χαρακτηρίζεται από:

Δημοκρατία, αποκεντρωμένη λειτουργία και συμμετοχικούς θεσμούς, όπως τα τοπικά δημοψηφίσματα, ώστε όλοι μας να έχουμε λόγο για τα δημοτικά πράγματα στο χώρο που ζούμε, στο Δημοτικό ή Τοπικό μας διαμέρισμα, με ετήσια λογοδοσία και απολογισμό πεπραγμένων.

Διαφάνεια και χρηστή διαχείριση των πόρων του Δήμου.

Διεκδίκηση ανακατανομής πόρων και οικονομικής αυτοτέλειας για την άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής

Βελτίωση των υφιστάμενων δομών αλληλεγγύης και πρόνοιας και δημιουργία και ανάπτυξη νέων, ενεργητικής αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας.

Αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και μέσα, με πνεύμα ισότητας, δικαιοσύνης και  αλληλοσεβασμού μακριά από αποκλεισμούς, ακρότητες και μισαλλοδοξία.

Σθεναρή υπεράσπιση και αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας και της παραλιακής μας ζώνης υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Σεβασμό και προστασία του δημόσιου χώρου και του περιαστικού φυσικού περιβάλλοντος με ανθρωποκεντρικό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Δημιουργία και ανάπτυξη υποδομών πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού.

Συνολικές και συνεκτικές πολιτικές ανάπτυξης που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης όπως τη θέση της, την ιστορία της, την πολιτιστική της κληρονομιά, τα επιστημονικά της ιδρύματα και τις εγκαταλελειμμένες υποδομές της όπως η πλαζ, τα πρώην εργοστάσια της παραλιακής ζώνης, τα κλειστά κτίρια. Αποτελεσματική διεκδίκηση βασικών υποδομών όπως ο σιδηρόδρομος, το οδικό δίκτυο και το φυσικό αέριο, τις οποίες δικαιούται και στις οποίες υστερεί τραγικά η πόλη μας.

Συνδημότη και Συνδημότισσα του Δήμου Πατρέων,

Η Πάτρα και οι κάτοικοί της χρειάζονται ρεαλιστικές δράσεις που θα εμπνέονται, όμως, από ένα κοινό όραμα για την ανάπτυξη της πόλης και ένα συνεκτικό σχέδιο για την δημιουργία μιας άλλης Πάτρας, μιας πόλης συμμετοχικής, δημοκρατικής, ανοικτής στις ανάγκες των πολιτών της, ειδικά της νέας γενιάς, που αναγκάζεται να ξενιτευτεί. Μια νέα γενιά που θέλει να αγωνιστεί και ελπίζει στην ανατροπή.

Μιας Πάτρας αλληλέγγυας προς όλους όσοι διαμένουν στην πόλη μόνιμα ή πρόσκαιρα, με την ανάπτυξη συμμετοχικών δομών σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Δομές που θα ανακουφίζουν τους αδύναμους από την λαίλαπα των κυβερνητικών μέτρων εξαθλίωσης και θα θέτουν την κοινωνική ευθύνη ως προϋπόθεση ατομικής ευημερίας.

Ονειρευόμαστε μία Πάτρα σύγχρονη, αντάξια της ιστορίας της και του πολιτισμού που ”κρύβει” στις στοές της, στις γειτονιές και στα στενά δρομάκια, στις αυλές των σπιτιών που παραμένουν πάντα φιλόξενες, στα κτίρια και στα μνημεία της που αναδεικνύουν την άλλη Πάτρα του παρελθόντος, πάνω και πλάι στην οποία δομήθηκε η σημερινή πόλη μας.

Η Πατρινέλα του σήμερα δεν είναι το φάντασμα που πλανιέται στην Άνω Πόλη και προστατεύει τους κατοίκους της από τους εχθρούς. Η Πατρινέλα του σήμερα είμαστε όλοι εμείς που υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα να ζούμε και να δημιουργούμε σε μια πόλη που μας κάνει περήφανους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Με αυτό το όραμα για την Πάτρα του σήμερα και του αύριο, θέλουμε τον Δήμο Πατρέων ζωντανό, δίπλα στον δημότη και τις ανάγκες του, οργανωτή κι εμψυχωτή του λαού που αντιστέκεται, της Πάτρας που αγωνίζεται κι ελπίζει, της πόλης που δημιουργεί και αναπτύσσεται.

Θέλουμε να είμαστε η Δημοτική Αρχή που θα δείχνει το δρόμο της αντίστασης και θα χαράζει τον δρόμο της ανατροπής, ενάντια στη βαρβαρότητα που επιβάλλουν, οι ”συνταγές” του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων κύκλων της ΕΕ, με τα μνημόνια και τη συγκυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ. ”Συνταγές” που καταδικάζουν τον Δήμο και τους πολίτες σε μαρασμό, ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση και, ιδιαίτερα τους νέους αυτής της πόλης, στην ανεργία, την υποαπασχόληση, την επισφάλεια, την έλλειψη διεξόδων στη δημιουργία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό.

Θεωρούμε ότι σήμερα υπάρχουν οι όροι για να  συμπορευθούμε όλοι εμείς, πολίτες με διαφορετικές ιδεολογικές πολιτικές και κοινωνικές αναφορές, σε μια ευρεία συμμαχία, μια αυτοδιοικητική κίνηση πολιτών για τη διεκδίκηση της δημοτικής αρχής με κοινό όραμα σε τελείως διαφορετικές, από τις έως σήμερα, βάσεις.

Να θέσουμε την πολιτική πάνω από τα συμφέροντα και τις ιδιοτέλειες.

Οφείλουμε να ματαιώσουμε τα σχέδια της συγκυβέρνησης για ”χαλαρή” αυτοδιοικητική ψήφο.

Οι εξαγγελλόμενες σήμερα «ανεξάρτητες» υποψηφιότητες και «ανεξάρτητοι» συνδυασμοί λειτουργούν υποκριτικά αποσιωπώντας το παρελθόν τους και αποκρύπτοντας τις προθέσεις τους. Στην πραγματικότητα, προσπαθούν να εξαπατήσουν τους πολίτες συντηρώντας την υπάρχουσα κατάσταση χωρίς να δίνουν εναλλακτική διέξοδο.

Η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση ”Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη”, που ιδρύθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2013 με ξεκάθαρες αρχές, προσκαλεί τους δημότες να συσπειρωθούν στη δημοτική μας κίνηση, για να συμπορευθούμε, μαζί με τα κοινωνικά κινήματα, τις ριζοσπαστικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της πόλης στον αγώνα της πολιτικής ανατροπής και της διεκδίκησης της Πάτρας και του μέλλοντος που δικαιούμαστε.

Ο Δήμος Πατρέων,

χρειάζεται νέα πνοή, δημιουργική στρατηγική και κινητοποίηση των δημοκρατικών πολιτών σε κάθε περιοχή, σε κάθε διαμέρισμα, σε κάθε γειτονιά”.