Α.Κατσιφάρας: “Το «πάγωμα» της «εκτροπής» του Αχελώου από το ΣτΕ αποτελεί μια δικαίωση, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός”

advertisement

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της υπόθεσης της  εκτροπής του Αχελώου εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.

«Πρόκειται για ένα  έργο που σχεδιάστηκε στο παρελθόν με λογικές προηγούμενων δεκαετιών, όμως οι λογικές αυτές πλέον έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και από τις σημερινές συνθήκες .Η δυσμενής οικονομική συγκυρία και η κλιματική αλλαγή έχουν διαμορφώσει την ανάγκη για μια νέα εποχή στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, όχι μόνο σε επίπεδο Ελλάδας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον, τα όποια μέτρα διαχείρισης, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας και να βασίζονται στην αρχή της αειφορίας» επισήμανε ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά «Αντιλαμβάνομαι την οικονομική, οικολογική και κοινωνική διάσταση του νερού και, κατά συνέπεια, το εγγενές δικαίωμα πρόσβασης σε νερό που έχει ο κάθε άνθρωπος. Όμως, δεν υπάρχει καμία λογική στον να χρησιμοποιούνται τα σημαντικότερα ποτάμια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την εξυπηρέτηση άλλων Περιφερειών και όχι των τοπικών κοινωνιών.».

Καταλήγοντας ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε «Όλα δείχνουν ότι η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποτελεί μια δικαίωση, όμως δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε. Έχουμε δει και άλλες φορές οι αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας να αγνοούνται ή να παρακάμπτονται από την Κεντρική Διοίκηση, επειδή δεν εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της. Εμείς, παρακολουθούμε προσεκτικά την υπόθεση. Βασική μας διεκδίκηση είναι, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές – που εκφράζουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών που εκπροσωπούν – πρέπει να έχουν συμμετοχή στον καθορισμό των πολιτικών κατευθύνσεων και διαχειριστικών προτεραιοτήτων, βάσει των επιμέρους αναγκών τους.»