Υπ. Υγείας: Έτοιμο το νομοσχέδιο για τον νέο φορέα

advertisement

Ολοκληρώθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με το οποίο μπαίνει λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ και δημιουργείται νέος φορέας. Σε διαθεσιμότητα οι γιατροί καθ’ όλη την μεταβατική περίοδο.

Συγκεκριμένα, οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ θα τεθούν υπό τον νέο φορέα Υγείας με την ονομαδία ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που καταρτίστηκε το βράδυ της Παρασκευής και θα κατατεθεί την Δευτέρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην συνέχεια στην Βουλή προς ψήφιση. Ο ΕΟΠΥΥ, παρόλα αυτά, παραμένει ως αγοραστής υπηρεσιών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Βήμα, τα Κέντρα Υγείας υπάγονται μαζί με τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στις Διοικήσεις Υγειονομικών Υπηρεσιών. Επίσης, τα Κέντρα Υγείας δύνανται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο. Η σχετική απόφαση όμως λαμβάνεται από τον διοικητή κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.

Επίσης, θεσπίζεται ο οικογενειακός γιατρός. Θα έχει σημαντικό ρόλο στο σύστημα, αφού μαζί με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των πολυϊατρείων θα λειτουργούν σαν φίλτρο των προσερχόμενων περιστατικών ώστε να αποσυμφωρηθούν νοσοκομεία. Στα τρία αυτά σημεία θα αξιολογούνται τα περιστατικά που χρήζουν ανάγκη περίθαλψης σε νοσοκομείο. Ως οικογενειακοί γιατροί μπορούν να εργαστούν όσοι έχουν είναι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν τα ιατρεία τους, καθώς θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Έως ότου όμως, μεταφερθούν στις νέες θέσεις, τόσο οι γιατροί όσο και οι λοιποί εργαζόμενοι, τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν μήνα. Υπενθυμίζεται ότι απέναντι σε αυτό το μέτρο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν προβεί σε μεγάλες κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, ακόμη και την Παρασκευή βρίσκονται σε απεργία.

Το διάστημα αυτό θα λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους. Σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 15 μέρες, θα τεθούν συνάδελφοί τους που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες (πολύτεκνοι, όσοι έχουν ποσοστό αναπηρία 67% και άνω, όσοι έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, όσοι έχουν σύζυγο ο οποίος επίσης τίθεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας κτλ.). Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι μεταφέρονται έπειτα από αίτησή τους σε οργανικές θέσεις που συστήνονται στις ΔΥΠΕ.

Μέσα σε οκτώ μήνες από την ολοκλήρωση της μετάταξης των εργαζομένων οι γιατροί αξιολογούνται και κατατάσσονται αυτοδικαίως σε θέσεις κλάδου ιατρών ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ.

Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι συμβάσεις γιατρών και οδοντιάτρων που δεν είναι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου και υπογράφηκαν οποτεδήποτε στο παρελθόν παύουν να ισχύουν.