Βιβλίο: ‘Ο ύπατος της Σμύρνης’ μυθιστορηματική βιογραφία για τον ύπατο αρμοστή Αριστείδη Στεργιάδη

advertisement

Η μυθιστορηματική βιογραφία της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη για τον ύπατο αρμοστή της Σμύρνης, Αριστείδη Στεργιάδη και τον μοιραίο ρόλο του κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, φωτίζει από διαφορετικές οπτικές γωνίες ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο που τα τελευταία χρόνια της ζωής του κρύφτηκε σε μια εκκωφαντική σιωπή.

«Κατά τη διάρκεια της τρίχρονης εκεί ελληνικής παρουσίας ο ύπατος αρμοστής Aριστείδης Στεργιάδης βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και της προσοχής όλων. Πώς αποτιμάται η θητεία του; Ποια ήταν η συμμετοχή του και ποια η ευθύνη του στα γεγονότα που οδήγησαν στη Mικρασιατική Kαταστροφή;

Tα ερωτήματα που περιστρέφονται γύρω από το πρόσωπό του και το ρόλο του κατά την πολυτάραχη εκείνη περίοδο παραμένουν ακόμη και σήμερα αναπάντητα.
Μέσα από τις αφηγήσεις εννέα ανθρώπων διαφορετικής τάξης, ηλικίας, εθνικότητας, μορφωτικού επιπέδου και πολιτικών πεποιθήσεων, ξεδιπλώνεται το σκηνικό της Σμύρνης κατά τις παραμονές αλλά και στη διάρκεια της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Συγχρόνως, οι περιγραφές και οι εξομολογήσεις τους συνθέτουν το πορτρέτο της τραγικής και αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του Aριστείδη Στεργιάδη.

Ένα πολυφωνικό ιστορικό μυθιστόρημα, με άγνωστες στο ευρύ κοινό πληροφορίες γύρω από τα πρόσωπα και τα γεγονότα μιας πολυτάραχης εποχής».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Σωτηρία Μαραγκοζάκη γεννήθηκε το 1964 και μεγάλωσε στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης. Σπούδασε διοίκηση και οικονομία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην ΕΡΑ, σε εφημερίδες, περιοδικά και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Βραβεύτηκε για διηγήματά της και τη συμβολή της στην προώθηση της ανάγνωσης σε άτομα με αναπηρία. Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα Μπαχαράκη.

Πληροφορίες:

 

«Ο ύπατος της Σμύρνης» της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη,
εκδ. Κέδρος.