Βιβλίο: Η άνοδος και η πτώση του Τζόρνταν Μπέλφορτ του «Λύκου της Γουόλ Στριτ»

advertisement

Η άνοδος και η πτώση του Τζόρνταν Μπέλφορτ, ενός «χαϊδεμένου» golden boy της Γουόλ Στριτ, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Μάρτιν Σκορσέζε, με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Είναι όμως κάπως διαφορετικό να διαβάζεις το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του «Λύκου της Γουόλ Στριτ» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη. Υψηλές δόσεις αδρεναλίνης, χρηματιστηριακές αλχημείες, γυναίκες και ναρκωτικά σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που ίσως ερμηνεύει και την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η περίληψη της έκδοσης έχει ως εξής: «O «Λύκος της Γουόλ Στριτ» είναι μια βιογραφία που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα και που περιγράφει την απληστία και την εξαλλοσύνη των γιάπις στη δεκαετία του 80 και του 90. Συγγραφέας του είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες και απατεώνες της χρυσής εποχής του χρηματιστηρίου, ο Τζόρνταν Μπέλφορτ, που γεννήθηκε το 1962 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης και άρχισε να εργάζεται στη Γουόλ Στριτ από το 1987.

Σε ηλικία τριάντα ετών έστησε τη δική του επενδυτική εταιρεία, τη Stratton Oakmont, μέσα στο κλίμα της ευφορίας και της ξέφρενης κούρσας του χρηματιστηρίου. Η επιχείρηση αυτή λειτουργούσε ως τηλεφωνικό κέντρο μέσω του οποίου πωλούνταν αμφίβολης ποιότητας επενδυτικά προϊόντα.

Ο Μπέλφορτ έγινε πάρα πολύ πλούσιος, αλλά η ευτυχία μάλλον ξεγλίστρησε: βρέθηκε σε κέντρο αποτοξίνωσης και, το 1998, συνελήφθη με την κατηγορία ότι εξαπάτησε τους πελάτες του, που έχασαν 200 εκατομμύρια δολάρια. Καταδικάστηκε για οικονομικά εγκλήματα και πέρασε είκοσι δύο μήνες στη φυλακή. Συνεργάστηκε με το FBI και επέστρεψε τα μισά από τα χρήματα που χάθηκαν στις χρηματιστηριακές κομπίνες.
Στα απομνημονεύματά του, «The Wolf of Wall Street» και «Catching the Wolf of Wall Street» –πολυπρόσωπες ιστορίες χρήματος και σεξ–, μεταφράστηκαν σε δεκαοκτώ γλώσσες. Σήμερα ο Τζόρνταν Μπέλφορτ ζει στο Λος Άντζελες.

Το χρονικό της εταιρείας του ενέπνευσε την ταινία «Boiler Room» (2000) ενώ η προσωπική του περιπέτεια –η άνοδος και η πτώση ενός γιάπι– μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον  Μάρτιν Σκορσέζε με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο και τον Μάθιου Μακ Κόναχι».

Πληροφορίες:
«Ο λύκος της Γουόλ Στριτ» του Τζόρνταν Μπέλφορτ,
μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου.
εκδόσεις:  Πατάκη