Πάτρα: Μπλόκα για ανασφάλιστα οχήματα- “Πονοκέφαλος” για την Τροχαία

advertisement

Τρακάρατε και προκαλέσατε απλά υλικές ζημιές και δεν έχετε ασφαλίσει το ΙΧ σας; Σας σταμάτησε τυχαία τροχονόμος και διαπιστώστε ότι σας έληξε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο προ διημέρου; Και στις δύο περιπτώσεις θα αντιληφθείτε ότι χίλιες φορές να είχατε έγκαιρα ανανεώσει την ασφάλειά σας, καθώς η συγκεκριμένη παράβαση θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο πορτοφόλι σας…

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί σε τροχαίο ότι δεν διαθέτετε ασφάλεια, τότε σας αφαιρείται η άδεια του οχήματος μαζί με τις πινακίδες για δύο χρόνια. Αυτό γίνεται είτε στην περίπτωση που σπάσατε το φτερό κάποιου είτε προκλήθηκε σοβαρός τραυματισμός ή σε θανατηφόρο δυστύχημα. Ο νόμος είναι σαφής και δεν κάνει εξαιρέσεις, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής των στοιχείων με την υποβολή ένστασης.

 

Το φαινόμενο να κυκλοφορούν χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα στην Πάτρα απασχολεί έντονα την Τροχαία Πατρών, καθώς πανελλαδικά έχει διαπιστωθεί ότι τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα φθάνουν το ένα εκατομμύριο (!).

Η εντολή του διοικητή της Τροχαίας Πατρών Βασίλη Διαμαντόπουλου είναι οι αστυνομικοί να κάνουν τυχαίους ελέγχους σε διάφορα σημεία της Πάτρας για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων και δικύκλων.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος οδηγός να κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα σε τυχαίο έλεγχο της Τροχαίας χωρίς να είναι υπαίτιος τροχαίου, τότε αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες για δέκα ημέρες.

Ωστόσο το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση είναι βαρύ: 500 ευρώ για ΙΧ και 250 ευρώ για δίκυκλα. Μόνο που για να επιστραφούν η άδεια και οι πινακίδες θα πρέπει να προσκομιστούν στην Τροχαία ασφαλιστήρια συμβόλαια, ότι το όχημα ή το δίκυκλο είναι όντως ασφαλισμένο. Σε περιπτώσεις δημοσίας χρήσεως φορτηγών και λεωφορείων, το πρόστιμο φθάνει τα 1.000 ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά πληρώνονται ολόκληρα και δεν δίνεται η δυνατότητα να μειωθούν στο μισό, όπως γίνεται σε άλλες τροχαίες παραβάσεις. Πρέπει να τονιστεί, επίσης, στους οδηγούς ότι το πρόστιμο των 500 ευρώ για ΙΧ και 250 για δίκυκλο καλούνται να το πληρώσουν ακόμα και εάν διαπιστωθεί ότι δεν έχει περάσει ένας μήνας από την ημερομηνία λήξης του συμβολαίου.

Πολλοί οδηγοί κυκλοφορούν με ληγμένη ασφάλεια, θεωρώντας ότι εφόσον δεν είχε περάσει ένας μήνας από την ημερομηνία λήξης του συμβολαίου, δεν θα έχουν σοβαρές κυρώσεις. Αυτό, όμως, έχει αλλάξει και το όχημα θεωρείται ανασφάλιστο ακόμα και εάν έχουν περάσει 10 λεπτά από την ώρα που αναγράφεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και αυτό δεν έχει ανανεωθεί. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός θα πρέπει να πληρώσει τα τριπλά για να του επιστραφούν οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας.