Σαν σήμερα: 5 Ιανουαρίου 1969 με στόχο την Αφροδίτη

advertisement

Ένας τεχνητός δορυφόρος της Γης εκτοξεύεται, όταν όλα είναι έτοιμα. Ένα διαστημόπλοιο προς άλλους πλανήτες, όταν όλα είναι έτοιμα αλλά και οι στόχοι βρίσκονται στο πιο κοντινό στη γη σημείο τους, κάτι που δε συμβαίνει συχνά.

Η Αφροδίτη μπήκε πρώτη στο στόχαστρο των Σοβιετικών. Στις 12 Φεβρουαρίου 1961, η Αφροδίτη βρισκόταν «μόνο» 39 εκατομμύρια χλμ. μακριά από τη Γη. Τη μέρα εκείνη, οι Σοβιετικοί πέτυχαν να εξαπολύσουν το Βένερα 1, που εκτοξεύτηκε από τον Σπούτνικ 8, ο οποίος βρισκόταν σε τροχιά. Θα χρειαζόταν τρεις μήνες ώσπου να φτάσει στον στόχο. Σίγησε μόλις συμπλήρωσε την πρώτη βδομάδα του ταξιδιού του.

Οι Αμερικανοί προσπάθησαν, ενάμιση χρόνο αργότερα. Στις 22 Ιουλίου 1962, εκτοξεύτηκε ο Μάρινερ 1 με κατεύθυνση την Αφροδίτη. Το διαστημόπλοιο βγήκε από την πορεία του. Το κατέστρεψαν. Ξαναπροσπάθησαν, μετά από 35 μέρες. Στις 26 Αυγούστου εκτοξεύτηκε ο Μάρινερ 2. Λοξοδρόμησε κι αυτός.

 

Θα περνούσε 357.000 χλμ. μακριά από τον στόχο. Διόρθωσαν την πορεία του με τηλεχειρισμό. Πέρασε είκοσι χιλιάδες χλμ. μακριά. Το Βένερα 3 των Σοβιετικών βρήκε στόχο. Μπήκε στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και καταστράφηκε.

Με όλα αυτά, ο πλανήτης απομακρύνθηκε από τη γη κρατώντας ζηλότυπα τα μυστικά του. Αμερικανοί και Σοβιετικοί έστρεψαν τις προσπάθειές τους στον Άρη, που πλησίαζε. Η Αφροδίτη ξανάγινε στόχος το 1967. Στις 12 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, ο σοβιετικός Βένερα 4 μπήκε στην ατμόσφαιρά της αλλά καταστράφηκε, καθώς αποδείχτηκε ότι συνάντησε πίεση εκατό φορές μεγαλύτερη από τη γήινη.

Στις 14 Ιουνίου, ο αμερικανικός Μάρινερ 5 πέρασε 4.000 χλμ. πλάι της. Οι Σοβιετικοί ξαναπροσπάθησαν. Με διαφορά πέντε μέρες ο ένας απ’ τον άλλον (στις 5 και στις 10 Ιανουαρίου 1969), εκτοξεύτηκαν οι Βένερα 5 και 6. Έφτασαν στην Αφροδίτη στις 16 και στις 17 Μαΐου κι άρχισαν να πέφτουν προς το έδαφός της με αλεξίπτωτα.

Αυτή τη φορά, δεν καταστράφηκαν: Έλιωσαν. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά της είναι 480 βαθμοί Κελσίου. Ουσιαστικά, ίσως να πρόκειται για μια θάλασσα από σχεδόν λιωμένους βράχους. Με όλα τούτα, ο χρόνος πέρασε.

Στα 1970, οι Σοβιετικοί επανήλθαν στην Αφροδίτη. Το Βένερα 7 είναι διαστημικό εργαστήριο. Στις 17 Αυγούστου 1970, μπήκε σε τρτροχιά γύρω από τον πλανήτη κι άρχισε να μεταδίδει πληροφορίες.
historyreport.gr