Βιβλίο: «Φορμόλη», ένα μπεστ σέλερ από την Ισλανδία

advertisement

Από την παγωμένη Ισλανδία μας έρχεται το νέο θρίλερ «Φορμόλη», του Άρναλδουρ Iνδρίδασον που έχει κατακτήσει χιλιάδες φίλους της αστυνομικής λογοτεχνίας.
«Aπό το παγωμένο Pέικιαβικ ο μετρ του είδους που συγκίνησε Eυρώπη και Aμερική παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό παγκόσμιο bestseller.

Ένα πτώμα, ένα σημείωμα «Eγώ είμαι αυτός» και μία φωτογραφία. O Iσλανδός επιθεωρητής Έρλενδουρ καλείται να εξιχνιάσει το φόνο. Θα πρέπει να πολεμήσει τη χαλαρή αντίδραση και το βόλεμα των συναδέλφων του, τα φαντάσματα του παρελθόντος και την κόλαση της καθημερινότητάς του.

H υπόθεση γίνεται συνταρακτική, γιατί θα πρέπει να συσχετιστούν τα ασυνδύαστα, να έρθει στο φως η πραγματική ταυτότητα του δολοφονημένου και να ξεθαφτούν από τη «φορμόλη» τα στοιχεία που θα βγάλουν τον Έρλενδουρ από το αδιέξοδο. Ένα καθηλωτικό θρίλερ, πειστικό, άριστα δομημένο, καυστικό, συγκινητικό και ευφυές.

«Αυτά ήταν τα προφανή στοιχεία: Tο θύµα είχε ανοίξει την πόρτα και είχε καλέσει το θύτη να περάσει µέσα, ή τουλάχιστον είχε προχωρήσει µαζί του µέχρι το σαλόνι. Kατά πάσα πιθανότητα, γνώριζε το δράστη, αν και όχι απαραίτητα. Η επίθεση έγινε µε το τασάκι και έπειτα ο θύτης το έβαλε στα πόδια, αφήνοντας την εξώπορτα ανοιχτή. Τόσο απλά. Εκτός από το µήνυµα. Οι λέξεις ήταν γραμμένες µε µολύβι σε ένα κοµµάτι χαρτί αφηµένο πάνω στο πτώµα. Τρεις λέξεις, ακατανόητες για τον Έρλενδουρ».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Άρναλδουρ Iνδρίδασον, γιος Ισλανδού συγγραφέα, γεννήθηκε το 1961 στο Ρέικιαβικ. Αφού εργάστηκε για πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος και κριτικός σε ισλανδική εφημερίδα, άρχισε να γράφει μυθιστορήματα.

Η σειρά των αστυνομικών μυθιστορημάτων του με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Έρλενδουρ γνωρίζει διεθνή επιτυχία, έχοντας μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες και σε είκοσι έξι χώρες, ενώ έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη.

Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το έργο του, μεταξύ των οποίων το βραβείο για το Καλύτερο Σκανδιναβικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα, Glass Key, το 2002, για τη Φορμόλη (Myrin), που εκδόθηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά με τον τίτλο Jar City.

Την επόμενη χρονιά τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο για τη συνέχειά του, H Σιωπή του Τάφου (Silence of the Grave), μυθιστόρημα που το 2005 απέσπασε επίσης το Crime Writers Association Gold Dagger Award, το σημαντικότερο βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας στη Μεγάλη Βρετανία. Το 2013 τιμήθηκε με το RBA International Prize for Crime Writing, που συνοδευόταν από το ποσό των 125.000 ευρώ, για το μυθιστόρημά του Shadow Channel (Skuggasund).

Πληροφορίες:
«Φορμόλη» του Άρναλδουρ Iνδρίδασον,
εκδ. Λιβάνη.