Σαν σήμερα: 2 Ιανουαρίου 1839 φωτογραφία της Σελήνης

advertisement

Ο Λουδοβίκος Ιάκωβος Νταγκέρ (γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1787) σπούδασε φυσική, εργαζόταν υπάλληλος σε εφορία του Παρισιού αλλά η ανήσυχη καλλιτεχνική φύση του τον ώθησε να εγκαταλείψει τη σιγουριά και να ασχοληθεί με τη σκηνογραφία.

Ειδικεύτηκε στα σκηνικά της όπερας. Από το 1826, πειραματιζόταν με τον φωτισμό και προσπαθούσε να αποτυπώσει εικόνες σε χαρτί. Πρωτοπόρος στη φωτογραφία, ο Ιωσήφ Νιέπς ενδιαφέρθηκε για τη δουλειά του. Από το 1828, ξεκίνησαν συνεργασία στην έρευνα.
Στα 1833, ο Νιέπς πέθανε αλλά ο Νταγκέρ συνέχισε τα πειράματα. Ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο θα αποτύπωνε μια εικόνα μόνιμα. Ονόμασε την ανακάλυψή του «δαγεροτυπία».

 

Εμείς τη λέμε φωτογραφία. Στις 2 Ιανουαρίου 1839, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που μπόρεσε να αποτυπώσει την εικόνα του φεγγαριού σε χαρτί. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 9 Ιανουαρίου 1839, παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών του στην ακαδημία Επιστημών, μη παραλείποντας να αναφέρει τη συμβολή του νεκρού πια Νιέπς.

Τον ενέταξαν στη λεγεώνα της Τιμής και του έκοψαν ετήσιο επίδομα 6.000 φράγκων. Ετήσιο επίδομα 4.000 φράγκων εγκρίθηκε και στον κληρονόμο του Νιέπς.
Ο Νταγκέρ πέθανε στις 10 Ιουλίου 1851.
historyreport.gr