Σαν σήμερα: 31 Δεκεμβρίου 1591 «κάλπικος σαν καναδέζικο διαμάντι»

advertisement

Ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α’ της Γαλλίας ξύπνησε κάποιο πρωί του 1523 βασανισμένος από ένα υπαρξιακό ερώτημα: «Ποιο είναι το άρθρο της διαθήκης του Αδάμ που μου στερεί τα δικαιώματά μου στον Νέο Κόσμο προς όφελος των Ισπανών και των Πορτογάλων βασιλιάδων;», αναφώνησε.

Οι υπήκοοί του είχαν ήδη προηγηθεί. Γάλλοι ψαράδες και έμποροι απλώνονταν στις ακτές της Αμερικής ως ιδιώτες. Ο Φραγκίσκος χρηματοδότησε τον Ιταλό θαλασσοπόρο, Τζιοβάνι ντι Βερατσάνο, με σκοπό την ανακάλυψη βορειοδυτικού περάσματος που θα έβγαζε στην Κίνα. Πήγε στα χαμένα. Κάποιοι του πρότειναν να εμπιστευτεί Γάλλο θαλασσοπόρο, τον Ζακ Καρτιέ από το Σαιν Μαλό.

Ο Καρτιέ γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1591 και γνώριζε τα μυστικά των θαλασσών. Ο βασιλιάς τον προσέλαβε. Ούτε αυτός βρήκε πέρασμα για την Κίνα. Πρόσφερε όμως στο γαλλικό στέμμα τον Καναδά (1537) και εξερεύνησε για λογαριασμό της Γαλλίας την Βορειοαμερικανική ακτή και τον ποταμό Σαιν Λόρενς. Ο Καρτιέ πέθανε την 1η Σεπτεμβρίου 1557, περιφρονημένος, καθώς από το τελευταίο ταξίδι του είχε φέρει στη Γαλλία φορτία χαλκού που νόμισε χρυσό και σχιστόλιθων που τους πέρασε για ακατέργαστα διαμάντια. Παροιμιώδης έμεινε η φράση «κάλπικος σαν καναδέζικο διαμάντι».
historyreport.gr