Σαν σήμερα: 30 Δεκεμβρίου 1916 ένας ψευτομοναχός και μια επανάσταση καθ΄οδόν

advertisement

Η άγρια καταστολή των λαϊκών εξεγέρσεων που ακολούθησαν την ήττα από τους Ιάπωνες στο Πορτ Άρθουρ και στη θάλασσα της Τσουσίμα, μεγάλωσε την κατακραυγή εναντίον του τσαρικού καθεστώτος και του περιβάλλοντός του που αποτελούσαν πρόκληση για τη βαριά χειμαζόμενη απέραντη Ρωσία.

Τα πράγματα χειροτέρευαν, καθώς μέρα με τη μέρα αποδεικνυόταν ότι ο από το 1894 τσάρος Νικόλαος Β’ (1868 – 1918) ήταν ηλίθιος, άβουλος και μοιρολάτρης. Και σα να μην έφταναν όλ’ αυτά, στο προσκήνιο παρουσιάστηκε ο ψευτομοναχός Γρηγόρη Ρασπούτιν (γεννήθηκε το 1872), που κατάφερε να γίνει απαραίτητος στην τσαρίνα Αλεξάνδρα και ουσιαστικά κυβερνήτης της απέραντης χώρας, ανεβάζοντας και κατεβάζοντας υπουργούς.

Η έκρηξη του Α’ Παγκόσμιου πολέμου βρήκε τη Ρωσία απαράσκευη και τον λαό να υποφέρει όσο ποτέ άλλοτε: 15.000.000 άνδρες επιστρατεύτηκαν ως το 1917. Από αυτούς, οι 1.700.000 επρόκειτο να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών. Το προμήνυμα της καταστροφής ήρθε νωρίς:

Στις 30 Αυγούστου του 1914, ολοκληρώθηκε η μάχη του Τάνεμπεργκ που εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές καταστροφές της ιστορίας: Ο ρωσικός στρατός υπό τον Σαμσόνοφ περικυκλώθηκε και καταστράφηκε από τους Γερμανούς, χάνοντας 30.000 άνδρες.

Δυο μήνες αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου, ρωσικά στρατεύματα με τον στρατηγό Ράσκι ανάγκασαν τους Γερμανούς του Χίντεμπουργκ να οπισθοχωρήσουν, δίνοντας τέλος στη μάχη του ποταμού Βιστούλα. Οι Γερμανοί έχασαν τουλάχιστον 42.000 άνδρες αλλά και οι Ρώσοι είχαν βαριές απώλειες.

Οι Γερμανοί επανήλθαν και, στις 21 Φεβρουαρίου του 1915, με τον Χίντεμπουργκ, νίκησαν τους Ρώσους του Βαρόνου Σίεβερ. Πάνω από 200.000 Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους μέσα στη μέρα.

Το καλοκαίρι του 1916, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο καθώς ο στρατηγός Αλέξιος Μπρουσίλοφ (1853 – 1926) έκανε τη μεγάλη επίθεση κατά του αυστριακού στρατού, για να ανακουφίσει τους Σέρβους. Εκατόμβες νεκρών κι από τις δυο μεριές ήταν το τίμημα για τα ελάχιστα κέρδη της επιχείρησης. Το σύνθημα των μπολσεβίκων για άμεση ειρήνευση έβρισκε όλο και περισσότερους οπαδούς. Η κατακραυγή στρεφόταν ανοιχτά πια κατά του τσάρου, της αριστοκρατίας και των στρατηγών.

Ένας πρίγκιπας, ένας μεγάλος δούκας κι ένας βουλευτής προσπάθησαν ν’ ανακόψουν την πορεία προς την καταστροφή δολοφονώντας τον Ρασπούτιν, στις 30 Δεκεμβρίου του 1916. Ήταν αργά. Οι διαδηλώσεις, οι απεργίες κι οι εξεγέρσεις σάρωναν τη χώρα. Τα απαγορευμένα σοβιέτ (συμβούλια των εργατών) ξεφύτρωναν παντού με τον έλεγχό τους να περνά στους μπολσεβίκους. Η νέα χρονιά θα αποδεικνυόταν καθοριστική.
historyreport.gr