Άγγελος Τσιγκρής: «Να κάνουμε το 2014… έτος αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής…»

advertisement

Με αφορμή την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και την έλευση του 2014, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σύμφωνα  με την Eurostat, συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τη φτώχεια στη χώρα μας και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, το ποσοστό των Ελλήνων που πληρούσε ένα από τα κοινοτικά κριτήρια για τον κίνδυνο φτώχειας ανήλθε στο 31%, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 24,3%. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Βουλγαρία με 49,1% και στη Ρουμανία με 40,3%.
Ειδικότερα, τα κριτήρια της Ε.Ε. με τα οποία καθορίζεται ο κίνδυνος φτώχειας είναι το ύψος του εισοδήματος (αν είναι κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), η έλλειψη ορισμένων βασικών μέσων διαβίωσης (όπως δυσκολίες στην καταβολή του ενοικίου και κοινόχρηστων, προβλήματα θέρμανσης) και η υψηλή ανεργία.
Στην Ιρλανδία ο κίνδυνος φτώχειας έφτασε στο 29,4%, στην Ιταλία το 28,2%, στην Ισπανία το 27,0% και στην Πορτογαλία το 24,4%.
Τα μικρότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία με 15,7%, το Λουξεμβούργο με 16,8%, την Αυστρία με 16,9%, τη Φινλανδία 17,2%. Στη Γερμανία ήταν 19,9% και στη Γαλλία 19,3%.
Η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση με δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις: Τρία εκατομμύρια Έλληνες ζουν με λιγότερα από 470 ευρώ μηνιαίως, ενώ ένα (1) στα πέντε (5) παιδιά ζει επίσης κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οι άστεγοι έφτασαν τους 20.000.
Πολλοί ανώνυμοι συμπολίτες μας προσφέρουν αθόρυβα τη βοήθειά τους και σώζουν καθημερινά πολλούς συνανθρώπους μας.
Ωστόσο και η Πολιτεία οφείλει να κάνει το χρέος της και να επωμιστεί την ευθύνη που της αναλογεί, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη… και είναι πολλοί.
Εύχομαι σε όλες και σε όλους Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά…»._