Στουρνάρας: Προβλέψεις για νέο μνημόνιο και κούρεμα

advertisement

Δεν θα υπάρξει τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα, υποστηρίζει ο Γιάννης Στουρνάρας λίγο πριν υποδεχτούμε και επίσημα το 2014!

 

 

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην εφημερίδα Real News αποκλείει κούρεμα καταθέσεων, προαναγγέλλει έξοδο της χώρας στις αγορές το β’ εξάμηνο του 2014 με πενταετή ομόλογα και εκτιμά οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να αναμένονται από το 2016.

 

Για μια ακόμα φορά ο υπουργός υπεραμύνεται της εξίσωσης του φόρου στα καύσιμα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα τεθεί θέμα στην τρόικα για μείωσή του ΕΦΚ στο θέρμανσης καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε έξαρση λαθρεμπορίου, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν ίσως και μέσα στο 2014 οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει όπως τονίζει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

 

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχεται  από κυβερνητικά στελέχη και μη, ο κ.Στουρνάρας εξομολογείται πως ο ίδιος δεν είναι «σάκος του μποξ», ξεκαθαρίζοντας πάντως πως έχει «άριστες σχέσεις με πολλούς βουλευτές, ακόμα και με όσους κάθε τόσο μπορεί να διαφωνούν»

 

«Πιστέψτε με κάνω μια πολύ δύσκολη δουλειά, που την επιβάλουν η πατρίδα μου και η συνείδησή μου. Πάντως σάκος του μποξ δεν αισθάνομαι», ενώ συμπληρώνει πως οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά παραμένουν ίδιες «σε απόλυτο βαθμό». Τονίζει δε, ότι δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό να παραιτηθεί.

 

Αναφορικά με την αντίδραση της τρόικας για τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας (πλειστηριασμοί, ΦΠΑ εστίασης) δηλώνει ότι θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα, αν και σημειώνει ότι οι δανειστές «δεν ήταν ευτυχείς με αυτή την απόφαση».

 

Ο κ.Στουρνάρας τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό «κάτω από το 1 δισ. ευρώ σήμερα». Όπως δηλώνει «εμείς έχουμε προτείνει παρεμβάσεις για να το καλύψουμε. Βέβαια πολλές εξ αυτών είναι από την πλευρά των εσόδων και εφάπαξ, αλλά από την άλλη πλευρά το επιχείρημά μας είναι ότι και πολλές δαπάνες είναι εφάπαξ».

 

Ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αλλά μόνο το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017 στο οποίο θα περιγράφονται ενδεικτικά τα μέτρα για το πώς θα μπορούσε να κλείσει τυχόν δημοσιονομικό κενό.

 

Αναφορικά με τη συζήτηση για τη μείωση του χρέους εκτιμά ότι θα ξεκινήσει πριν από τις ευρωεκλογές αλλά θα ολοκληρωθεί μετά.

 

Οι τράπεζες

 

Ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει πως ο νόμος για τράπεζες θα θέτει το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης. «Δεν θα αναφέρεται ειδικά σε συγκεκριμένες τράπεζες, ούτε σε συγκεκριμένο χρόνο. Η διαδικασία θα είναι ανοικτή τόσο σε έλληνες όσο και σε ξένους.Σημασία έχει το θεσμικό πλαίσιο. Να λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός, σε όφελος του καταθέτη και του δανειολήπτη» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών , εκτιμώντας πως ενδεχομένως να έχουμε ιδιωτικοποιήσεις και μέσα στο 2014.

 

Ο κ.Στουρνάρας ξεκαθαρίζει παράλληλα, ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα δεν πρόκειται να κουρευτούν.  «Αυτό αποκλείεται κατηγορηματικά. Άλλωστε στην Ευρώπη σήμερα, έστω και πρωτόλεια έχουμε σήμερα μια τραπεζική ένωση, όπου η εγγύηση των καταθέσεων είναι μέρος της πολιτικής αυτής» προσθέτει.

 

Real.gr