Παράδοση 125 χρόνων με διάθεση ανανέωσης

advertisement

Το πάντρεμα αποσταγμάτων με κρασί, η γη και το ταλέντο είναι η «μυστική συνταγή» του οίκου ΜΕΤΑXΑ

Στα χαμηλά φωτισμένα κελάρια το αιωνόβιο βαρέλι με τον αριθμό 1 φιλοξενεί εδώ και 80 χρόνια ένα κράμα από 200 παλαιωμένα αποστάγματα.

Μαζί με τα υπ’ αριθμόν 2, 3 και 4 δεσπόζει ανάμεσα σε όλα τ’ άλλα, ενώ ένα μέρος από το πολύτιμο περιεχόμενό του εμφιαλώθηκε πριν από πέντε χρόνια σε 1.888 μπουκάλια, δημιουργώντας την πιo εκλεκτική έκφραση του οίκου, το ΑΕΝ METAXA.

Το «κεχριμπαρένιο ποτό με την πιο απαλή γεύση» γιορτάζει φέτος τα πρώτα του 125 χρόνια με διάθεση ανανέωσης. Αναγνωρισμένο στην παγκόσμια αγορά ως το διεθνές ελληνικό ποτό, στη γενέτειρα του δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το σπιτικό ράφι, μεταξύ μας… άλλωστε.

Τα βασικά συστατικά του λίγο-πολύ γνωστά στους λάτρεις του είδους: επιλεγμένα ελληνικά αποστάγματα και μοσχάτο κρασί παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια. Η γκάμα του, ξεκινώντας από το METAXA 5 Stars μέχρι και το AEN, μεταφράζεται σε μια παραγωγή 10 εκατομμυρίων μπουκαλιών ετησίως.

«Δεν υπάρχει μυστική συνταγή, μόνο η γη και το ταλέντο», εξηγεί ο Πάνος Σαραντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος σήμερα της εταιρείας. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι στις φιάλες με σύμβολο τον Σαλαμινομάχο συνυπάρχουν επίσης ροδοπέταλα από τη βόρεια Πελοπόννησο και μεσογειακά βότανα;

Το ταξίδι του οινοπνευματώδους ξεκινάει στη Σάμο, εκεί όπου το μικρόρωγο σταφύλι της ποικιλίας του μοσχάτου καλλιεργείται σε αμπέλια που αγγίζουν τη θάλασσα και φτάνουν μέχρι και τα 1.000 μέτρα σε υψόμετρο. Πάνω στις χτισμένες πεζούλες, ο ήλιος και τα μελτέμια είναι οι πιστοί συνεργάτες των περίπου 3,500 παραγωγών μοσχάτου του νησιού. Οσο πιο ψηλά βρίσκεται το αμπέλι, τόσο πιο γλυκό το κρασί. Η δουλειά εκτελείται χειρωνακτικά, χωρίς καμία αυτοματοποίηση, ενώ ένας άγραφος νόμος ορίζει ότι τα αμπέλια περνούν από γενιά σε γενιά και παραμένουν στην οικογένεια.

Ολη σχεδόν η σοδειά του τρύγου καταλήγει στην Ενωση Οινοπαραγωγών Σάμου, αναγνωρισμένο μονοπώλιο όπως ο κρόκος Κοζάνης και η μαστίχα Χίου. Από τα τέσσερα γλυκά κρασιά που παράγει ο συνεταιρισμός –τα βραβευμένα Samos Grand Cru, Vin Doux, Anthemis και Nectar–, το Anthemis είναι εκείνο που ταξιδεύει στα κελάρια του METAXA μετά πέντε χρόνια ωρίμανσης. Ο οίκος χρησιμοποιεί επίσης και μοσχάτο Λήμνου.

Η ιδέα για το πρωτοποριακό πάντρεμα αποσταγμάτων με κρασί ανήκει στον έμπορο αποικιακών προιόντων Σπύρο Μεταξά, ο οποίος αρχίζει την εμφιάλωση της φόρμουλας το 1888. Το νέο προϊόν ταξιδεύει ως κονιάκ στα τέλη του 19ου αιώνα στα κοσμοπολίτικα σαλόνια της Αλεξάνδρειας, της Σμύρνης, της Βηρυτού και της Κωνσταντινούπολης.

 

Το 1937, η γαλλική περιοχή του Κονιάκ καταχωρίζει το όνομά της ως Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενης, και οδηγεί το METAXA στην κατηγορία των μπράντι. Το 1989 όλα πάλι αλλάζουν, όταν μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ορίζει ότι το μπράντι πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από αποστάγματα. Το METAXA κρατάει τη συνταγή του και συνεχίζει.

Μέλος σήμερα της γαλλικής Remy Cointreau, επανασυστήνεται. Στην Αθήνα άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του σε 125 τυχερούς, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα κελάρια στην Κάτω Κηφισιά, ενώ στον λόφο του Λυκαβηττού μια παρέα που αποτελείται από τους ντιζάινερ Jeff van Dyck και Alice Pesche, τον σκηνοθέτη Τάσο Μπουλμέτη και την καλλιτέχνιδα Κατερίνα Βάγια, επιμελήθηκε το METAXA Rise, μια εγκατάσταση που αναδεικνύει το DNA του οίκου μέσα από βίντεο, κολάζ και ένα παιχνίδι δημιουργικής «αναμόρφωσης».

Το καλοκαίρι στο Βερολίνο οι φίλοι μαζεύονται για ένα ποτό στο METAXA Βay στις όχθες του ποταμού Σπρέε, ενώ METAXA Islands έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε άλλες γερμανικές πόλεις.

Πέρα από τις δράσεις, η ουσία του οίκου παραμένει σταθερή. Φροντίζει γι’ αυτό ο οινολόγος και πέμπτος κατά σειρά Μetaxa Master, Κωνσταντίνος Ράπτης, ο οποίος εποπτεύει, αναμειγνύει, διατηρεί την παλιά παράδοση και δημιουργεί την καινούργια.

Σαν οικογένεια

«Οίκος; Brand; Η διαφορά είναι τεράστια», λέει ο Π. Σαραντόπουλος. «Ο οίκος είναι σαν οικογένεια, απαρτίζεται από ανθρώπους που το πρώτο πράγμα που σκέφτονται το πρωί είναι METAXA, όχι ένα πορτφόλιο από 20 διαφορετικά ή πάνω-κάτω ίδια ποτά».

Για τον Π. Σαραντόπουλο το τιμόνι του METAXA έχει τη δική του συναισθηματική αξία, καθώς παιδικές μνήμες από τις μέρες ποδοσφαίρου κοντά στα κελάρια της Κάτω Κηφισιάς παραμένουν ζωντανές. Στο μεταξύ, ο ίδιος υπηρέτησε 16 χρόνια στη ναυαρχίδα της παγκόσμιας πολυτέλειας, LVMH Moet Hennessy-Louis Vuitton και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της σαμπάνιας Krug που δεν ήταν μέλος της ομώνυμης οικογένειας.

«Υπάρχει μια αίσθηση ήρεμης ανυπακοής στο METAXA, μακριά από παλικαρισμούς», λέει. «Ο κόσμος αναζητεί ενδιαφέρουσες ιστορίες και αγωνιστικό πνεύμα, έναν απρόσμενο αντικομφορμιστή που πάει ενάντια στο ρεύμα και αυτό ακριβώς εκπροσωπεί σήμερα το METAXA».
Ελις Κις