Ενας ανήλικος Γιάννης Αγιάννης

advertisement

Εκλεψε γιατί πεινούσε, αθωώθηκε από το δικαστήριο αλλά, φυλακίστηκε γιατί δεν είχε χαρτιά.
Ασάλευτος σ’ ένα εγκαταλελειμμένο υπόγειο θα περάσει τη νύχτα απόψε ο 17χρονος Ισμαήλ. Υπομονετικά θα περιμένει τη σειρά του σε κάποιο από τα συσσίτια της πόλης και θα πλυθεί σε κάποια δομή υποστήριξης αστέγων.

Η ζωή του, που φαντάζει σε μας εξαθλιωμένη, έχει «αναβαθμιστεί» τις τελευταίες ημέρες.

Εχει προηγηθεί η κράτησή του για δέκα μήνες και μία εβδομάδα στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων Κυψέλης και Δάφνης, αλλά και μία εβδομάδα στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα ως παράτυπου μετανάστη.

«Σε εμάς έφτασε πριν από λίγες μέρες, αφού του δόθηκε άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Σπύρος Κουλοχέρης, μέλος της δικηγορικής ομάδας του Ελληνικού Συμβούλιου για τους Πρόσφυγες. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ισμαήλ, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν σκληρές: κακή ποιότητα τροφής και αδυναμία προαυλισμού.

Οι περιπέτειες, ωστόσο, του Ισμαήλ ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, από την παιδική του ηλικία στο Κονγκό. Ως γιος επιφανούς τραγουδιστή θα μπορούσε να έχει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον στην πατρίδα του. Ωστόσο, ο αντικαθεστωτικός πατέρας του ασκούσε μέσω των στίχων πολιτική προπαγάνδα, κάτι που σύντομα του στοίχισε τη ζωή. Ο Ισμαήλ σε λίγο έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς, έγινε ψυχοπαίδι σε μια ξένη οικογένεια και παραπαίδι της γειτονιάς. Οι πολιτικοί φίλοι του πατέρα του τον φυγάδευσαν από τη χώρα, για να σωθεί και έφθασε το 2012 στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας.

Ο Ισμαήλ ερχόμενος στην Ελλάδα δεν είχε πρόσβαση σε καμία διαδικασία απονομής ασύλου, την αίτηση την έκανε αυτοβούλως. «Οι ανήλικοι βάσει της διακήρυξης των δικαιωμάτων των παιδιών δεν επιτρέπεται να κρατούνται, αλλά κατόπιν επέμβασης εισαγγελέα να τοποθετούνται σε κάποια δομή φιλοξενίας ανηλίκων». Τραγική ειρωνεία είναι ότι ο Ισμαήλ συνελήφθη για κλοπή τροφίμων από σούπερ μάρκετ, αθωώθηκε από το δικαστήριο, γιατί ο δικαστής έκρινε ότι το έκανε για λόγους επιβίωσης, ωστόσο συνελήφθη την ίδια στιγμή, επειδή δεν διέθετε νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής. «Ομως έτσι ερχόμαστε αντιμέτωποι με την απουσία δομών για ανηλίκους και νομοθετικού πλαισίου, όπως και με τον μεγάλο όγκο υποθέσεων που έχει επιφορτιστεί ο εισαγγελέας ανηλίκων Αττικής» προσθέτει ο κ. Κουλοχέρης.

Η επιτροπή Ασύλου του απέδωσε το καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, το οποίο τον προστατεύει από σύλληψη και του δίνει τη δυνατότητα παραμονής και εργασίας για δύο χρόνια. «Ωστόσο, μπορεί να μην ανανεωθεί, γιατί σε λίγο καιρό ο Ισμαήλ ενηλικιώνεται».

Στον Ισμαήλ δόθηκε φωτοτυπία μόνο η πρώτη και η τελευταία σελίδα της 24σέλιδης απόφασης στα ελληνικά. «Στόχος μας είναι να διαβάσουμε αναλυτικά την απόφαση για να αντιληφθούμε το σκεπτικό του νομοθέτη και παράλληλα αναζητούμε ενδεδειγμένο κατάλυμα για τον Ισμαήλ».

Ιστορίες, όπως αυτή του Ισμαήλ, το μέλλον του οποίου ακόμα «εκκρεμεί», εκτυλίσσονται γύρω μας καθημερινά. Ως επί το πλείστον σιωπηλά.
Ιωάννα Φωτιάδη kathimerini.gr